maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Bortskämda med korta avstånd mellan jobben

När Simone Jonsson och Viktor Stubbe lämnat dottern på förskolan styr de kosan mot var sin grävmaskinshytt. "Vi är en riktig maskinfamilj",konstaterar de.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Viktor Stubbe och Simone Jonsson är båda maskinförare. I närmaste familjen finns fler grävmaskinister, en anläggare och Simones syster som kör tåg. En riktig maskinfamilj. Foto: Sofia Barreng

Viktor Stubbe

  • Bor: Simnatorp, Vetlanda.
  • Ålder: 31 år.
  • Familj: Sambo och dotter.
  • Utbildning: Bygg- och anläggningsprogrammet.
  • Anställning: Blommans Schakt AB, samägt med en kompis.
  • Lön: Så att vi klarar oss.
  • Hobby: Spelar i band, extremsport.

Simone Jonsson

  • Bor: Simnatorp, Vetlanda.
  • Ålder: 28 år.
  • Familj: Sambo och dotter.
  • Utbildning: Fordons- och transportprogrammet samt vuxenutbildning.
  • Anställning: Egna firman Minis Marktjänst.
  • Lön: Så att vi klarar oss.
  • Hobby: Djur, natur och äldre bilar.

Ni bor på landet söder om Vetlanda i Småland. Du jobbar ju i Jönköping nu Simone, och Viktor i Nässjö. Hur fungerar det att vara småbarnsföräldrar och ha var sitt heltidsjobb?  

– Egentligen känner jag att vi är bortskämda, svarar Simone. Länge norrut i landet är det ju betydligt glesare mellan orterna. 

– Ja, det är klart att det kan bli långa dagar, men här på småländska höglandet spelar det egentligen ingen roll var man bor, fyller Viktor i. Det är alltid ungefär en halvtimme att köra vart man än ska och jag tror att det finns många som pendlar längre än så. 

– Det är ju inte så att man väljer bort familjelivet bara för att man väljer att bli egen företagare. Man gör ju det för att man är intresserad och vill något och då tänker jag att man har ett driv som gör att man kan lösa pusslet. Det är ytterst sällan som vi båda sitter i maskinen och vi måste få hjälp att hämta Olivia på förskolan. 

Men när Viktor kör i snösvängen, då måste ju du Simone kunna båda hämta och lämna?

 – Ja, men jag har förvarnat min arbetsledare att jag kan bli sen om Viktor är ute och kör, men det har bara hänt någon gång och bara tio minuter, så de var lätta att arbeta in. 

– Jag känner att om jag skulle arbeta för någon som inte förstår det här med vad som krävs när man har familj, då kan det kvitta, då jobbar jag hellre någon annanstans. Men jag ser egentligen inte det som ett problem, det blir hela tiden vanligare att även män är föräldralediga och alla börjar bli vana vid det.

Har du känt att det ärsvårare att vara kvinna i vår bransch? 

– Det har faktiskt hänt att jag blivit nekad ett jobb med anledning av det, men jag tror att det i såna fall handlar om folk med brister i sin sociala kompetens i allmänhet. Det handlar nog egentligen inte om att man är tjej.

– Jag vill verkligen se ett uppsving med fler tjejer i yrket, både som maskinförare och anläggare. Det är varken tungt eller slitsamt och är ett riktigt roligt jobb. Det blir allt vanligare med kvinnliga lastbilschaufförer och det vore roligt om det samma hände bland maskinförare.

Hur tycker ni att man ska göra för att få in fler unga
i yrket? 

– Öppet hus och möjlighet för elever att provköra maskiner, tycker Viktor. Det är ju som Simone säger ett roligt jobb och jag har inte varit med om att någon som har provkört har sagt annat än att det är kul. Oftast är de också lite förvånade över hur likt det är ett dataspel.

Ska vi prata lite om din maskin också Viktor, en Atlas 160 W, vad tycker du om den? 

– Jag tycker att den är följsam och stark samt välbalanserad. Den driver bra och är stabil och stark för sin storlek. Det är klart att hytten kunde vara bättre, men jag är inte ute efter en Rolls Royce.

Text: Sofia Barreng

Atlas 160W

Årsmodell: 2018.

Effekt: 105 kW.

Vikt: 18 ton.

Utrustning: Maskinstyrning, tiltrotator, boggikärra, skopor, tjälkrok, gafflar, knack mm.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer