maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Samarbete för återöppnande av järnmalmsgruva

Norconsult och Norfic Iron Ore kommer jobba tätt tillsammans för att återstarta gruvproduktionen i Blötberget och Håksberg, Ludvika kommun. Gruvverksamheten lades ner 1979.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Norconsult och Nordic Iron Ore kommer att jobba tillsammans för att återuppta gruvverksamhet i Ludvika inom en treårsperiod. Foto: Norconsult

Målet är att återuppta gruvdriften kring de tidigare verksamma järnmalmsfyndigheterna vid Blötberget och Håksberg samt det mellanliggande Väsmanfältet, vars potential bedöms som betydande inom tre år.

Nordic Iron Ore kommer producera ett järnmalmskoncentrat med ett unikt lågt koldioxidavtryck tack vare den höga graden av elektrifiering i den planerade verksamheten. Norconsult har fått ett uppdrag att gå in som ”huskonsulter” och vara rådgivare i projektets olika skeden.

– Tanken är att vi går in i ett tätt samarbete med Nordic Iron Ore under flertal år fram över. Vi finns på plats i Ludvikaområdet och kommer kunna vara rådgivande på plats, säger Louise Sjögren, uppdragsledare på Norconsult med mångårig erfarenhet från gruvindustrin.

– Detta är ett unikt tillfälle för Norconsult att få möjlighet att följa med på resan från A till Ö vad gäller att planera och starta upp en gruvverksamhet. En mängd kompetenser behöver samverka för att nå fram till byggstart, fortsätter hon.

En viktig aspekt i samarbetet mellan Nordic Iron Ore och Norconsult är att förstärka den gemensamma lokala gruv- och processtekniska kompetensen för att åter sätta Ludvika på gruvindustrikartan. Avtalet gäller från den 1 december 2022 och tre år framåt. De viktigaste tillstånden finns redan på plats, exempelvis bearbetningskoncession och miljötillstånd.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer