maskinentreprenoren logo

Teknik

”Norden ställer egna krav på maskinstyrning”

Allt fler väljer att använda sig av maskinstyrningssystem i sina maskiner. I samma takt har även allt fler aktörer kommit in på marknaden. En av dem är svenska L5 Navigation Systems AB.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Den nordiska marknaden ställer specifika krav på maskinstyrningssystem enligt Johan Spector. Det öppnar för lokala tillverkare. Foto: L5 Navigation Systems AB

r

ån en blygsam början med endast de två ursprungliga delägarna och grundarna i personalstyrkan har L5 Navigation Systems AB under de knappt tio år som gått sedan starten vuxit till ett bolag med nästan trettio anställda och spridning över hela Sverige.

– De senaste två åren har vi dubblerat personalstyrkan och dessutom etablerat oss från Luleå till Skåne med fristående partners i de två Stockholmslänen, berättar Johan Spector som arbetar med försäljning och affärsutveckling och tillsammans med företagets grundare Martin Lindgren och Patrik Tallgren samt Fredrik Nordin och Joachim Edström äger och driver företaget.

– Det är nödvändigt att vara nära kunden för att kunna göra affärer. Även om den mesta supporten görs via fjärrlösningar idag får kartbilden inte ha några tomma områden, annars blir det för långa ledtider och det drabbar kunden.

Tillväxten sedan starten 2013 har skett utan att ta in externt kapital, vilket enligt Johan Spector är en styrka för företaget och betydande faktor för utvecklingen både av nya produkter och företaget i sig självt.

– Vi kan agera snabbt och fatta de beslut vi själva vill. Vi har fria tyglar. 

I dag består L5 Navigation av tre affärssegment, jordförflyttning, mätteknik och specialmaskiner. Men det hela startade med ett hålnavigeringssystem för borriggar. Mjukvaran köptes från amerikanska företaget Carlson Software och kunderna fanns världen över. Med tiden kom tankar på att även sätta samman utrustningar för andra maskintyper.

– De maskinstyrningssystem som fanns på marknaden på den tiden var dyra. Tanken var att det borde gå att skapa ett betydligt billigare system med hjälp av de kontakter som byggts under de första åren.

2019 lanserades så L5 Navigations första egna grävsystem som fick namnet L5 3DX. Den interna slogan för satsningen löd: 90 procent av funktionaliteten till 50 procent av priset.

– Man vet ju själv att även om man har en apparat, till exempel en telefon, med 100 procents funktionalitet så använder man ju inte allt. Bedömningen var att en lägre funktionalitet kan fungera tillräckligt bra och det första systemet hade till exempel ingen 3D-vy utan presentationen gjordes i 2D med en översiktsvy samt plan och sektion. Men vi erbjöd ändå möjlighet till personliga inställningar som vi vet att kunder på den svenska marknaden gillar, till exempel möjlighet att tända och släcka lager, färga in ytor med mera.

– Hårdvaran var redan från början av bra kvalitet med tyska sensorer och kablar, svensk windowsdator samt mjukvara från Carlson Software. Priset blev betydligt lägre än konkurrenternas och vi har ungefär 150-200 av de här systemen i drift idag och kunder frågar fortfarande efter dem.

Förutom maskinstyrningssystem består produktutbudet även av utrustning för mätning och 2020 lanserades en egen serie handhållna GNSS-system. Efter en tids utvecklingsarbete släpptes i mars 2021 en ny generation av grävsystemet, med namnet L5 U3D-X där U står som förkortning för nya samarbetspartnern danska mjukvaruutvecklaren Unicontrol. Strax därefter lanserades en variant för grävsystemet som är skräddarsytt för grävlastare och även ger stöd för grävelegant och bomsväng. 

Text:

L5 Navigation AB

Marknadsför produkter för maskinstyrning och mätteknik. Företaget är etablerat i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontor i Luleå, supportcenter dagtid under vardagar. Omsättning 2021 uppskattas till 80-90 miljoner kronor.

Under sommaren kom L5 U3D-L, ett maskinstyrningssystem enligt samma koncept för hjullastare och inte förvånande annonserar Johan Spector att en ny lösning, L5 U3D-XL kommer att lanseras innan årets slut. Systemet är framtaget i samarbete med Huddig och Unicontrol och kan positionera både last- och grävaggregat, grävelegant och bomsväng inkluderat.

Den intensiva produktutvecklingen förklarar Johan Spector med det nya samarbetet med Unicontrol som han beskriver som jättestarkt. 

– Vi kan sitta direkt med utvecklarna utan mellanled. Det finns inget som bromsar vår dialog och det gör att vi på kort tid kan genomföra de förändringar som våra kunder/användarna önskar.

Att marknaden nu öppnar sig för fler spelare menar Johan Spector kan bero på att de riktigt stora aktörerna har svårt att tillgodose lokala behov. Han menar att maskinägare i Norden har specifika önskemål vad gäller till exempel mjukvaran och att en lokal tillverkare därmed har ett försprång.

Att det med tiden kommer att bli allt mer vanligt med maskinstyrningar som sitter integrerade i maskinerna ser han inte som något större hot mot företagets verksamhet.

– Det finns vissa problem förknippade med integreringen av maskinstyrning eftersom det måste ske en gränsdragning för vem som gör vad mellan de olika tillverkarna av systemen och maskinerna, funderar Johan Spector och tillägger att det händer mycket inom området och att det inte finns några självklara lösningar.

Ett är han dock säker på: det kommer att finnas kunder för eftermontering av maskinstyrningssystem i många år framöver. Det så kallade digitala gap som många menar ligger som hinder för användare att ta klivet och pröva ny teknik blir allt kortare att ta.

– Vi ser att tåget helt klart är i rullning och även att kunder efterfrågar ännu fler funktioner. Utvecklingen av mjukvaran sker kontinuerligt och vi ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder nya features redan under Q4 2021.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer