maskinentreprenoren logo

Landet runt

Nordins har effektiviserat kantåtervinning


placeholder
Ann-Louise Larsson
article

Vägunderhåll är en av de stora verksamhetsgrenarna hos Nordins Last & Schakt i Åsbro. Varje år kantskärs ett stort antal mil och på en del håll önskar beställaren även kantåtervinning. Det innebär att det grus som hamnat i slänter och diken återförs till vägbanan. Kantåtervinning har fram tills i somras utförts med hjälp av en väghyvel som drar upp materialet och en efterföljande lastmaskin med siktskopa som sorterar det upprivna materialet på plats, något som både blivit dyrt och ineffektivt.

– Vi började titta på olika alternativ för hur vi kunde göra jobbet på ett bättre sätt och valde att prova att köra med en sorteringskopa med förlängd botten monterad på vår hjulgrävare EWR150E och det har visade sig bli riktigt lyckat, berättar Andreas Nordin, maskinförare på Nordins Last & Schakt.

Nu kan hela arbetet utföras med en och samma maskin och resultatet blir till och med bättre än med tidigare metod.

– Resultatet är över förväntan, vägen blir stenhård. Det blir lite enklare att välja vilket material man tar upp med skopan än när man kör med hyvel, säger Andreas Nordin.

Företaget jobbar både på Trafikverkets vägar och på uppdrag av vägsamfälligheter, där man nu riktar in sig på att sälja in den nya metoden. Under sommaren har Nordins gjort kantåtervinning på sammanlagt runt två mil.

– Under hösten är vi i stort sett helt uppbokade på dikningsjobb så i år hinner vi kanske inte så många fler kant­återvinningar, men förhoppningsvis kan vi komma igång lite mer med det till våren, säger Andreas Nordin.

Text:

Nordins Last & Schakt:

Sysselsätter fyra personer på heltid och ytterligare 2-3 F-skattare. 

Primära arbetsområden är dikning, kantskärning, kantåtervinning, förstärkningsarbeten och vägtrummor. 

Företaget är baserat i Åsbro, ett par mil söder om Örebro. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer