maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Norsk entreprenör laddar grävmaskiner rekordsnabbt

Den norska entreprenören Sartor & Drange blir först med att testa en ny rekordsnabb laddare för grävmaskiner. Laddaren på 420 kW uppges vara snabbast i Europa.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Den norska entreprenören Sartor & Drange är först ut att testa ny rekordladdare på 420 kW som gör det möjligt att ladda två stora grävmaskiner samtidigt. Foto: Eyvind Bohne-Kjersem/Eviny

Laddaren tillverkas av det norska bolaget Eviny. Tillverkaren ska i en första omgång rikta in sig mot bygg- och anläggningssektorn för laddning av entreprenadmaskiner, men laddaren kan även användas för att ladda andra fordon.  Första testet sker på Bergen Travpark, där entreprenören Sartor & Drange genomför ett miljöprojekt för Bymiljøetaten i Bergens kommun. 

– Entreprenörer använder allt tyngre elfordon med ökat effektbehov. Det kräver också mer kraftfulla laddare. Den nya laddaren har två laddningspistoler som gör det möjligt att blixtsnabbt ladda två stora elgrävare under lunchrasten. Detta innebär att mindre tid ägnas åt att vänta på laddning. Det kommer att göra det ännu enklare och mer attraktivt för bygg- och anläggningsbranschen att gå över till utsläppsfria lösningar, säger Camilla Moster, chef för Mobil energi i Eviny.

– För oss har det varit en spännande utmaning att vara först i Europa med en laddare på över 400 kW. Vi hoppas att laddaren ska bidra till en ännu snabbare övergång till nollutsläppslösningar inom bygg- och anläggningsbranschen. Det är helt nödvändigt för att lyckas med klimatmålen, säger Joar Vik Larsen, teknisk chef på Ayond, som ägs till hälften av Eviny och till hälften av BOS Group AS.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer