maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Så ska elmaskinerna komma in på marknaden

Norska Rental Group med över 750 maskiner mellan 25 och 110 ton i flottan ska nu hjälpa Sverige gå över till elmaskiner på ett ”smart och smidigt sätt.”

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Jerry Wannberg, vd RG Group Sverige. Foto: Ryno Quantz

Koncernen Rental Group (RG) kan vara Europas största leverantör av elektriska bygg- och anläggningsmaskiner. Sverigechefen Jerry Wannberg konstaterar att mer kommer. Rental Group har nyligen beställt ytterligare 100 nya elektriska arbetsmaskiner från 20 till 100 ton. 

– Vi ser att maskinentreprenörernas behov av flexibilitet ökar. Och vi som andra har väl gjort analysen att det finns risker med att investera i dyra elektriska maskiner. Vi vet inte andrahandsvärdet än till exempel. Men RG är beredda att ta risken så maskinentreprenörer inte behöver, säger Wannberg. 

Erik Sollerud, vd för RG avslöjar att företaget har arbetat länge med etableringen i Sverige och har stora förhoppningar på att Sverige nu är redo för att börja hyra in större elmaskiner: 

- Vår erfarenhet från Norge visar att allt fler entreprenörer kommer att minska kapitalbindningen i sin egen maskinpark och öka flexibiliteten och lönsamheten i sina projekt. Detta gör att de kan välja uppdrag utifrån kompetens och riskprofil. 

Byggbranschen i Norge anses vara ledande när det gäller användandet av större elektriska maskiner. Men trenden är tydlig i hela Europa. 

Erik Sollerud menar att RG är tydliga med att företaget ska driva på utvecklingen mot en grön omställning. Att ta risker genom att göra stora investeringar i nollutsläppsmaskiner är en del av detta och ett kontinuerligt utvecklingsarbete är också helt nödvändigt, säger Sollerud. Men det är mer än så som ska lanseras i Sverige

– Vi har tagit fram ett unikt digitaliseringsverktyg som ska ge bygg- och anläggningsentreprenörerna fördjupade kunskaper om hur maskinerna används och vad de har för miljöavtryck – genom API eller direkt i vår kundportal som ger relevanta data och som kan bidra till att minska energiförbrukningen och förutse antal maskiner som krävs för att utföra jobbet, säger Jerry Wannberg som just nu tillfälligt sitter i kontorslokaler i centrala Stockholm. Men snart ska man ut i verkligheten.

– Vi kommer att behöva depåer och serviceställen i Sverige, vi undersöker nu. Men till att börja med kör vi från Norge. Men de maskiner som körs över hit ska sedan inte tillbaka. Det är tanken. Har de väl kommit in på den svenska marknaden så blir de kvar här, säger Wannberg.

RG Group är dock inga nybörjare på den svenska marknaden.

– Vår tunnelverksamhet har varit involverade i ett antal projekt i Stockholm sedan 2020 och genom förvärvet av den maskinpark som ägdes av Tunnel Support Sverige AB har vi utökat vår kapacitet ytterligare. I samarbete med vår partner AMV Group AB erbjuder vi service-, support-, lagrings- och underhållstjänster som säkerställer ett högt driftutnyttjande och en hög servicenivå för tunnelentreprenörerna i Sverige. Vi är nu redo att rulla ut hela vårt utbud av tunga anläggningsmaskiner. 

År 2025 ska 50 procent av uthyrningskoncernens investeringar vara i nollutsläppslösningar. Nyligen har koncernen ingått exklusiva avtal med Sany Mining Equipment och LiuGong som anses starka på elektriska anläggningsmaskiner. RG har varit i Kina under en längre period för att se till att maskinerna håller rätt kvalitet för den svenska marknaden.

– Det är främst just nu truckar och hjullastare vi tar in därifrån, säger Jerry Wannberg.

– Vi pratar om elektriska maskiner som arbetar på exakt samma sätt som konventionell utrustning. Jag tror att övergången från fossila bränslen till nollutsläpp kommer att ske snabbare än vad många har trott. En minskning av klimatutsläppen är naturligtvis en viktig aspekt av detta, men det innebär också att tillverkarna blir mindre beroende av underleverantörer av, motorer och drivlinor, då det blir allt färre leverantörer inom detta segment. Vi fokuserar nu stort på nollutsläpp och vi ser fram emot att mer ingående få presentera vårt framtida marknadserbjudande, säger verksamhetschefen för RG Machine, Pål Brandvold.

Under Bauma-mässan i München beställde RG 30 helelektriska tunga anläggningsmaskiner från Caterpillar.

– Vi ska vara rådgivare till branschen, inte bara uthyrare. Och när beställarna ställer krav på fossilfritt så finns vi här med både kompetens och nödvändiga maskiner. Även när det gäller laddningsinfrastruktur. Ett helhetskoncept, säger Jerry Wannberg.

Text: Micael Appelgren

Rental Group

Med över 750 maskiner mellan 25 och 100 ton har Rental Group Nordens största maskinflotta med tunga anläggningsmaskiner och tunnelutrustning. Koncernen är också marknadens största leverantör av elektriska anläggningsmaskiner. Omsättningen är 1,4 miljarder.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer