maskinentreprenoren logo

Teknik

Nu är den unika dumpern i arbete

Under veckan har NCC tagit världens första anläggningsmaskin tillverkad med fossilfritt stål i bruk. Det är en A30G ramstyrd dumper, tillverkad av Volvo CE med fossilfritt stål från SSAB och kommer att användas i NCC:s dagliga verksamhet i Södra Sandbys stentäkt utanför Lund. Maskinen är bränslesnål och kommer att drivas med HVO biodiesel.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Under gårdagen tog NCC den unika A30G dumpern i fossilfritt stål i bruk i Södra Sandbys stentäkt. Foto: Ann-Katrin Johansson/NCC

‒ Det är fantastiskt roligt att vi nu har denna världskändis på plats i NCC:s täkt. Samhället är beroende av sten- och bergmaterial under överskådlig tid framöver för att bygga den infrastruktur som efterfrågas. Det är då viktigt att vi bedriver arbetet i våra täkter på ett hållbart sätt. Här ser vi att till exempel maskiner och teknik kan bidra till minskade utsläpp, säger Ylva Lagesson, affärsområdeschef NCC Industry.

Dumpern överlämnades av Volvo CE till NCC under en ceremoni i anslutning till FN:s klimatkonferens Stockholm +50 tidigare i år och har nu tagits i bruk i Södra Sandby.

NCC och Volvo Group har samarbetat under flera års tid för att tillsammans söka innovativa lösningar och ny teknik som kan driva utvecklingen framåt och som går i linje med NCC:s hållbarhetsmål. Till exempel arbetar parterna med effektiva lastningsmetoder för minskat antal transporter i projekt Västlänken i Göteborg.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer