maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nu fälttestas batteridriven ovanjordsrigg

Epiroc och Skanska har kommit överens om att fälttesta den första batterielektriska borriggen för ovanjordsdrift. Testet är en viktig milstolpe i resan mot utsläppsfri borrning i dagbrott och stenbrott världen över.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Epirocs SmartROC T35 ovanjordsborrigg i batterielektrisk version som nu ska fälttestas i ett stenbrott i samarbete med Skanska. Foto: Epiroc

Skanska kommer att testa riggen vid ett stenbrott i Stockholmsområdet. Maskinen, som tillverkas i Örebro, kommer att anlända till stenbrottet i september. Den baseras på Epirocs välbeprövade borrigg SmartROC T35. Med hjälp av Epirocs stora erfarenhet från utvecklingen av underjordsriggar med batteri har SmartROC T35 E designats för att förbättra miljöstandarden för stenbrott och större anläggningsarbeten. Förutom nollutsläpp i drift kommer riggen med en rad smarta funktioner, tillval och förbättrade automationslösningar för optimal säkerhet, tillförlitlighet och prestanda. Epiroc är redan en ledande leverantör av batterielektriska maskiner och lösningar för underjordsgruvor.

– Epiroc har ambitiösa hållbarhetsmål på plats för år 2030. Med SmartROC T35 E tar vi ett stort steg mot att nå vårt löfte om att erbjuda ett helt sortiment av utsläppsfria produkter för stenbrott och större anläggningsarbeten, säger Epirocs vd och koncernchef Helena Hedblom.

– En milstolpe har nåtts och en ny möjlighet har kommit för att minska vårt klimatavtryck, säger Johan Eliasson, projektledare på Skanska Industrial Solutions AB. Jag är mycket glad för det långa samarbetet mellan Epiroc och Skanska, och det är spännande att kunna göra detta projekt tillsammans. Båda bolagen har satt ambitiösa miljömål – detta projekt tar verkligen ett stort kliv mot Skanskas mål att vara helt klimatneutrala till 2045, vilket är en viktig del av vårt löfte att bygga ett bättre samhälle”.

Epiroc kommer att erbjuda hela flottan av underjordsutrustning i batterielektriska versioner senast 2025, och hela flottan för ovanjordsdrift i batteriversioner senast 2030. Epiroc kommer att meddela senare när SmartROC T35 E blir tillgänglig på marknaden.

 

 

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer