maskinentreprenoren logo
Ledare

Nu gäller det att hänga med

Branschen klarade pandemin bättre än många andra. Det ska vi vara glada för såklart, men det är ingen enkel sak att navigera som maskinentreprenör i det landskap som vi nu ser framför oss.

Text: Micael Appelgren

2021-06-17

Lästid

0 min
Dela

Branschen klarade pandemin bättre än många andra. Det ska vi vara glada för såklart, men det är ingen enkel sak att navigera som maskinentreprenör i det landskap som vi nu ser framför oss. Visst, det finns jobb där ute, men det är helt klart många osäkra faktorer som ligger utanför vår kontroll, och det skapar oro.

Beställare och byggentreprenörer skruvar upp klimatmålen och vi är många som undrar hur underentreprenörer på marksidan ska lyckas ställa om och investera för att passa den teoretiska mallen.Kommer vi att få betalt för detta?

Maskintillverkarna ska ställa om, tillverka och leverera fossilfria maskiner, men hur kommer det att fungera – i praktiken, och vilka nya kostnader måste maskinentreprenörer ta höjd för när el, vätgas och annat ska hanteras?

Hur blir det med konkurrensen från utländska aktörer, och kommer kollektivavtalen stå sig starka när EU börjar prata minimilöner? Var ska vi hitta de nya anläggarna och maskinförarna?

Kunskap om vart vi är på väg har nog aldrig varit så viktig som nu. Tidningen bevakar detta åt er. Nu gäller det att hänga med.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy