maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nu granskas Trafikverkets kostnader

Efter kritik från Riksrevisionsverket gav regeringen myndigheten Trafikanalys i uppdrag att granska och följa upp Trafikverkets arbete för en förbättrad kostnadskontroll. Uppdraget handlar om verksamheten inom ramen för den nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastruktur.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Stora vägprojekt ska granskas mer noga för att få bukt med skenande kostnader som Trafikverket fått kritik för att inte lyckas stävja. Nu är det myndigheten Trafikanalys som fått uppdraget. Foto: Ryno Quantz

I oktober 2020 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att analysera kostnadsutvecklingen vid upphandling och genomförande av investeringsprojekt på transportområdet. Bakgrunden var att regeringen sett en oroande kostnadsutveckling vid olika infrastrukturprojekt. Regeringen har också tidigare aviserat att en myndighet ska ges i uppdrag att följa upp och granska Trafikverkets arbete. Men i juni 2021 var det Riksrevisionen som larmade och gav Trafikverket svidande kritik i en rapport som satte igång svallvågor.

Nu har i varje fall uppdraget gått till Trafikanalys. Syftet är också att stödja Trafikverket i arbetet med att vidareutveckla och förbättra sina processer på området.

- Det här blir ett stort och viktigt uppdrag för oss. Det är centralt att statens medel för transportinfrastruktur används på ett så effektivt sätt som möjligt, säger Mattias Viklund, generaldirektör Trafikanalys.

Uppdraget sträcker sig fram till 2028 och Trafikanalys ska senast den 30 april varje år, från och med 2024 till och med 2028, redovisa sina slutsatser.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer