maskinentreprenoren logo

Teknik

Nu ska schaktmassor bli betong

Studier visar att återvunna schaktmassor kan användas som ballast i ny betong. Blandning, hårdnande egenskaper och beständighet har gett mycket lovande resultat, enligt Svenska Byggbranschens utvecklingsfond (SBUF).

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Schaktmassor kan rent tekniskt användas i betongtillverkning, visar studier. Foto: SBUF/Pressbild

Analyser och tester på 48 prover från två återvinningsanläggningar (Sundsvall och Malmö) avslöjar en överraskande liten variationen i sammansättning, densitet och vattenabsorption. De återvunna schaktmassorna visade sig domineras av jungfruliga bergmaterial, med endast mindre andel artificiella material, såsom tegel, betong, glas, asfalt och slagg. Det gör att man kan använda det i betongtillverkning, skriver SBUF i ett pressmeddelande.

Eftersom den återvunna ballasten visat sig vara bra tillverkades betong med ett bindemedel som förutom vanligt Portlandcement innehöll mald granulerad masugnsslagg. Förutom en referensblandning med enbart jungfrulig, måttligt reaktiv ballast testades sex blandningar där 20- och 30 procent av den grova referensballasten ersattes med återvunnen ballast. Detta är ersättningsnivåer som är accepterade enligt gällande regelverk. Betongens konsistens påverkades inte negativt av ersättning med återvunnen grov ballast. B

Rapport från SBUF tar upp ett antal problem rörande tillämpning av regelverk och standarder som i onödan kan begränsa användningen av återvunnen ballast av schaktmassor i betong.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer