maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nu testas 3D-printade reservdelar i Garpenberg

Sandvik och Boliden har just inlett tester av 3D-printade reservdelar i Garpenbergsgruvan. Specialdesignade komponenter skrivs ut digitalt på Sandviks anläggning i Italien och testas sedan i Bolidens underjordsgruvor, först i Sverige och sedan på Irland.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Sandvik och Boliden testar just nu prestandan i 3D-printade komponenter i gruvmaskiner underjord i Garpenbergsgruvan. Foto: Sandvik

De första komponenterna har just tagits i drift i Garpenbergs-gruvan och ska nu utvärderas.

– Det finns en stor potential i additiv tillverkning, dels när det gäller att minska koldioxidutsläppen i leveranskedjan genom minskat eller eliminerat behov av att transportera och lagra reservdelar, dels genom kortare leveranstider. Den här utvärderingen ger oss en större förståelse för hur vi kan gå vidare och utveckla vår verksamhet på ett konkurrenskraftigt sätt, säger Ronne Hamerslag, chef för Supply Management på Boliden.

Även om det teoretiskt sett skulle vara möjligt att 3D-printa alla reservdelar i framtiden är komponenter som kan bli aktuella att printa i första hand delar som används vid underhåll och reparationer, som bussningar, fästen och borrdelar som kunden behöver byta inom ett intervall av cirka 3 000-4 000 timmar. Men 3D-utskriften av reservdelar är bara en del av pusslet som samarbetsprojektet med Boliden försöker lösa. En annan är att utarbeta en framtida affärsmodell för 3D-utskrivna delar. Vem ska göra själva utskriften – komponenttillverkaren, gruvbolaget eller en tredje part? Vad kommer det att kosta? Hur är det med immateriella rättigheter, garantier och skyldigheter? Allt detta och lite till måste lösas innan en 3D-printad framtid kan bli verklighet.

– Om du frågar mig är detta det mest spännande som är på gång inom leveranskedjan, säger Hamerslag på Boliden. Effektiviteten, snabbheten och miljövänligheten innebär att vi noga måste undersöka möjligheterna med additiv tillverkning. Vi har bara kommit till fasen för koncepttestning med Sandvik än så länge, men det står redan klart att detta kan ändra förutsättningarna totalt för reservdelar inom gruvdrift – för både gruvbolag och tillverkare av utrustningen.

3D-utskrifter är en spännande möjlighet även för komponenttillverkare.

– Gruvutrustning kan användas upp till 25 år och måste servas under den tiden, även på de mest avlägsna platserna. Vi har många olika SKU:er (lagerhållningsenheter), och ur lagersynpunkt kan vi inte binda upp det kapital som det skulle innebära att hålla alla dessa delar i lager. Lokal 3D-utskrift av reservdelar ger oss möjlighet att få ut reservdelen till kunden mycket snabbare, och att göra det betydligt mer hållbart, säger Erik Lundén, vd för Parts & Services på Sandvik Mining and Rock Solutions.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer