maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ny kommission ska bekämpa kriminalitet i byggbranschen

Byggföretagen har tillsammans med Byggnads inrättat en gemensam åtgärdskommission för att bekämpa arbetslivskriminaliteten i byggbranschen. Kommissionens uppgift blir bland annat att ta fram en åtgärdsplan för hur kontrollerna av att lagar och avtal följs ska bli fler och mer effektiv.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen och Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, tar strid mot kriminalitet i byggbranschen. Foto: Byggföretagen

– Det är vårt ansvar som parter att gå i bräschen för arbetet att städa upp i byggbranschen. Nu måste vi gå från ord till handling. Att kontrollerna måste bli fler och effektivare är tydligt, både från myndigheternas och parternas sida, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Det senaste decenniet har arbetslivskriminaliteten i byggbranschen blivit både mer utbredd och mer internationellt organiserad. En granskning från det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen visar på en omfattande kriminalitet.

– Den svenska modellen bygger på att parterna tar ett stort ansvar för att kontrollera att lagar och avtal följs. Detta ansvar tar vi varje dag. Men det räcker inte. Tillsammans måste vi göra ännu mer. Utan nolltolerans mot fusk och kriminalitet blir konsekvensen problem med kompetensförsörjning, rekrytering och arbetsmiljö. Vi vill fortsätta att verka för en bransch som i stället är attraktiv, sund och säker, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Gemensamt för de flesta analyser är att dagens kontrollsystem inte är tillräckliga för att förhindra kriminella aktörer från att etablera sig på svensk arbetsmarknad. Därför har Byggnads och Byggföretagen enats om en gemensam åtgärdskommission med syfte att ta fram en åtgärdsplan för hur kontrollerna kan skärpas och arbetslivskriminalitet och osund konkurrens ska motverkas.

Kommissionen påbörjar sitt arbete senaste den 1 december i år och ska vara klara 30 juni 2022.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer