maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ny ledning dras fram i Västra Götaland

Nu startar Svenska kraftnät upp projektet Skogssäter-Ingelkärr, där en ny 400 kV-ledning ska byggas för att öka kapaciteten i Västra Götaland och bidra till att möjliggöra de storskaliga elektrifieringsplanerna i regionen.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Enligt tidplanen ska den nya ledningen vara i drift 2031. Det finns prognoser där effektuttaget i Västra Götaland väntas bli det dubbla inom tio år. Foto: Tomas Ärlemo/Svenska kraftnät

För att kunna möta det ökade behovet av nätkapacitet och möjliggöra nya anslutningar av vindkraft behöver transmissionsnätet förstärkas. Svenska kraftnät startar därför upp projektet Skogssäter-Ingelkärr där transmissionsnätet förstärks med en ny 400 kV luftledning mellan Trollhättan kommun och Ale kommun, med anslutningspunkt i Stenungsund.

Enligt tidplanen ska den nya ledningen vara i drift 2031. Det finns prognoser där effektuttaget i Västra Götaland väntas bli det dubbla inom tio år. Det är således av stor vikt för elektrifieringsplanerna och för planerade industrietableringar att ledningen finns tillgänglig så snart som möjligt. Svenska kraftnät kommer därför att pressa tidplanen i en ambition att ha ledningen i drift tidigare. Men det förutsätter kortare tillståndshandläggningar.

− Vi behöver göra vad vi kan för att möta samhällets krav och undvika att bromsa utvecklingen i regionen. Det finns en ambition att ledningen ska kunna vara i drift tidigare än 2031, men det är beroende av fler myndigheter och aktörers ageraranden. Vi hoppas att den positiva dialog och samverkan som redan finns ska kunna effektivisera processen, säger Susanna Backström, som är projektledare för Skogssäter-Ingelkärr.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer