maskinentreprenoren logo

Branschpricken

”Nya huvudavtalet kan hjälpa maskin­entreprenörer att rekrytera”

Karl-Petter Thorwaldsson, Näringsminister (i augusti)

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Borde regeringen förbättra regelverken för tillståndsprocesser så att näringslivet bättre kan förutse utgången?

– Ja, vi kan göra ännu mer. Vi har tillsatt flera utredningar – men är inte i mål än. Länsstyrelserna kan samordna bättre för att förkorta processerna för investerarna. Det har blivit bättre med den här samordningen och till exempel Northvolt är nöjda med sin process vad jag vet.

Finns det något mer regeringen kan göra om Cementa får avslag på sin senaste ansökan att bryta kalk i Slite?

– Jag som minister kan inte pröva ärendet genom att säga något när det pågår. Men vad jag förstår anser Cementa att man nu har en bra dialog med domstolen och hoppas på ett utslag i höst. Men i ett längre perspektiv kan jag säga att vi nu också utreder för framtiden för att beredskapen ska vara god. Vi kan ju inte leva utan cement. Den utredningen ska vara klar i december. 

Det är stor brist på anläggare och maskinförare i Sverige. Hur kan regeringen hjälpa till så Sverige ändå kan bygga det som behövs?

– Det finns många verktyg. Det vi har nu är att parterna har tagit fram ett system där den som har ett jobb bättre kan ställa om och där man kan under utbildningen kan få 80 procent av lönen, och det finns nio miljarder här som staten ställer upp med inom huvudavtalet. Det borde locka er bransch som har många attraktiva yrken. 

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer