Branschpricken
”Nya huvudavtalet kan hjälpa maskinentreprenörer att rekrytera”
Karl-Petter Thorwaldsson, Näringsminister (i augusti)
Micael Appelgren
Publicerad: 2022-09-16
Lästid: 0 min
Publicerad: 2022-09-16
Lästid: 0 min
Borde regeringen förbättra regelverken för tillståndsprocesser så att näringslivet bättre kan förutse utgången?
– Ja, vi kan göra ännu mer. Vi har tillsatt flera utredningar – men är inte i mål än. Länsstyrelserna kan samordna bättre för att förkorta processerna för investerarna. Det har blivit bättre med den här samordningen och till exempel Northvolt är nöjda med sin process vad jag vet.
Finns det något mer regeringen kan göra om Cementa får avslag på sin senaste ansökan att bryta kalk i Slite?
– Jag som minister kan inte pröva ärendet genom att säga något när det pågår. Men vad jag förstår anser Cementa att man nu har en bra dialog med domstolen och hoppas på ett utslag i höst. Men i ett längre perspektiv kan jag säga att vi nu också utreder för framtiden för att beredskapen ska vara god. Vi kan ju inte leva utan cement. Den utredningen ska vara klar i december.
Det är stor brist på anläggare och maskinförare i Sverige. Hur kan regeringen hjälpa till så Sverige ändå kan bygga det som behövs?
– Det finns många verktyg. Det vi har nu är att parterna har tagit fram ett system där den som har ett jobb bättre kan ställa om och där man kan under utbildningen kan få 80 procent av lönen, och det finns nio miljarder här som staten ställer upp med inom huvudavtalet. Det borde locka er bransch som har många attraktiva yrken.
Text: Micael Appelgren
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.