maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nya regler för personalutrymmen i byggbranschen

Fackförbund och arbetsgivare i byggbranschen har enats om en ny branschstandard för personalutrymmen vid tillfälliga arbetsplatser. Bland annat ska det finnas avskilda duschar och omklädningsrum.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – En bodetablering ska ha alla de grundläggande funktioner som resten av arbetsmarknaden ser som självklart. Att alla ska kunna byta om och duscha i fred är en förutsättning för att byggbranschen ska vara en attraktiv bransch, och för att både män och kvinnor ska trivas på sin arbetsplats, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads. Foto: Byggnads

Byggbranschen har tagit fram en ny skrift med regler för tillfälliga personalutrymmen. Bland annat har utformningen av hygienutrymmen skärpts.

– En bodetablering ska ha alla de grundläggande funktioner som resten av arbetsmarknaden ser som självklart. Att alla ska kunna byta om och duscha i fred är en förutsättning för att byggbranschen ska vara en attraktiv bransch, och för att både män och kvinnor ska trivas på sin arbetsplats, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Förutsättningarna för bland annat måltider och hygien kan se vitt skilda ut beroende på vilken byggarbetsplats man besöker. Nu specificeras vad som krävs av en ny bodetablering:

• Måltider ska kunna intas i ett särskilt matrum eller matutrymme. Detta ska ha sittplatser med ryggstöd vid ett matbord med god plats för alla som äter samtidigt.

• Omklädningsrum ska vara skilda för män och kvinnor om de behöver använda dessa samtidigt. Planeringen av de tillfälliga personalutrymmena ska göras så att det finns avskiljbara utrymmen för tvätt och ombyte.

Maskinentreprenörerna kommenterar:

- Detta är en uppdatering av en tidigare partsgemensam skrift inom samma ämne. I grunden vilar skriften på en bilaga i respektive kollektivavtal. Bilagorna har inte förhandlats om så det är inte fråga om några materiella förändringar. Däremot har man i den nya versionen av skriften förtydligat vilka rekommendationer som gäller för personalutrymmen vid exempelvis ombyte och tvätt, där man nu säger att de bör vara avskiljbara. Jag tycker detta är självklart och det är bra med ett förtydligande. Dock vill jag poängtera att denna uppdaterade skrift inte innebär att alla ME:s medlemmar över en natt måste investera i nya bodar och vagnar till varenda etablering över hela landet, säger Claes Arenander, förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.

Text:

Om överenskommelsen

Skriften är framtagen av Byggbranschens centrala arbetsmiljöråd (BCA), där parterna Byggnads, Seko, Ledarna och Byggföretagen medverkar. Den bygger i huvudsak på Arbetsmiljöverkets regler och kollektivavtalade överenskommelser mellan parterna.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer