maskinentreprenoren logo

Branschnytt

NYAB lägger fibernät för 47 miljoner

NYAB har tilldelats järnvägssträckan Järna–Nyköping–Åby inom Trafikverkets utbyggnadsprogram Opto 2.0 där ett nytt fibernät läggs för att föra in signalsystemet European Rail Traffic Management System (ERTMS) i Sverige.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article NYAB har tidigare tilldelats fyra projekt inom Trafikverkets utbyggnadsprogram Opto 2.0 och det här projektet ansluter till NYAB:s påbörjade entreprenad på sträckan Nässjö–Mjölby–Åby. Foto: NYAB/Pressbild

Kontraktet är värt 47 miljoner kronor och innebär en möjlighet till upprepad beställning då Trafikverket kan anlita NYAB på andra sträckor i programmet utan nya upphandlingar.

NYAB har tidigare tilldelats fyra projekt inom Trafikverkets utbyggnadsprogram Opto 2.0 och det här projektet ansluter till NYAB:s påbörjade entreprenad på sträckan Nässjö–Mjölby–Åby och genomförs som utförandeentreprenad. Arbetet påbörjas i mars 2024 och beräknas färdigställas oktober 2025.

- Genom att samla på oss erfarenhet och av det skapa förbättringar i arbetssätt har vi lyckats skapa en spets inom det här segmentet av järnvägsområdet. Det är glädjande att vi nu får förtroendet från Trafikverket för ett femte projekt inom Opto 2.0. Arbetet med tidigare sträckor och möjligheten att fortsätta sömlöst innebär dessutom bra kontinuitet i projektgruppen, vilket borgar för fortsatt goda resultat, säger Johan Skoog, affärsområdeschef på NYAB.

Det nya fibernätet är en förutsättning för införandet av signalsystemet ERTMS i Sverige. Utbyggnadsprogrammet, som berör hela landets järnvägsnät, påbörjades 2018 och planeras pågå till 2029. Trafikverket beräknar den totala kostnaden för införandet av Opto 2.0 till cirka 5 miljarder kronor.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer