maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nytt samarbete för klimatsmartare betong

Vattenfall och Cemvision ska tillsammans utveckla och leverera cement med nära noll utsläpp. Enligt parternas egna uppgifter kan detta potentiellt minska utsläppen av koldioxid med 95 procent jämfört med traditionell cement.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Vattenfall och Cemvision har tecknat en avsiktsförklaring om utveckling och framtida leveranser av ett cement med nära noll utsläpp av koldioxid. Foto: Cemvision

 Cemvision utvecklar cement som framställs av bland annat återvunnet restmaterial från gruv- och stålindustrin, i en process där företagets ugnar drivs av fossilfri energi.

I jämförelse med traditionell cementproduktion, som i och med användandet av jungfrulig kalksten och fossila bränslen släpper ut stora mängder koldioxid, så kan Cemvision minska koldioxidavtrycket med upp till 95 procent.

Cementindustrin står idag för cirka åtta procent av globala koldioxidutsläppen samtidigt som efterfrågan på cement förväntas att öka.

– Vi är mycket glada över att fördjupa vårt partnerskap med Vattenfall och att välkomna dem till vår växande kundbas. Redan idag i vår demoproduktion reducerar vi koldioxidutsläpp med 80 procent för att i takt med att vi optimerar produktion och leveranskedja minska med upp till 95 procent innan 2030. Cement med ett nära noll utsläpp är det mest effektiva sättet att nå stor klimatnytta utan att nödvändigtvis öka den totala kostnadsbilden för ett byggprojekt. Det behöver inte vara svårt att ställa om, men det gäller att börja i tid och vara med och accelerera omställningen, säger Oscar Hållén, vd på Cemvision.

Det nya cementet har ett antal potentiella användningsområden, bland annat fundament för vindkraftsproduktion, eldistribution och prefabricerade byggelement. Både Vattenfall och dess underleverantörer kan bli viktiga nya kunder till denna nya innovativa produkt.

– Vattenfall ser mycket positivt på att delta i utvecklingen av en marknad för ett nära noll utsläppande cement genom att skapa en efterfrågan som kund. Vi kan också bidra med produktverifiering på vårt betonglaboratorium. Den globala påverkan från cementproduktionen gör det nödvändigt att hitta en väg framåt med så låga koldioxidutsläpp som möjligt, klimatet och framtidens byggande kräver det. Här finns en innovativ lösning med stor potential, säger Annika Ramsköld, hållbarhetschef, Vattenfall.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer