maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Nytt stort anläggningsjobb till Svevia

Svevia har än en gång fått ett uppdrag av vindkraftsnäringen för utbyggnad av en ny vindkraftpark. Projektet utförs på uppdrag av Arise och omfattar 42 vindkraftverk och 40 kilometer ny väg.

Foto: Rickie Johansson/Svevia

Lästid

0 min
Svevia har kammat hem sitt fjärde större vindkrafprojekt för i år. Stora och intressanta jobb som också får stor betydelse för klimatomställningen.
Svevia har kammat hem sitt fjärde större vindkrafprojekt för i år. Stora och intressanta jobb som också får stor betydelse för klimatomställningen.
Dela

Den nya vindkraftsparken, Kölvallen, ligger mellan Los och Kårböle i Ljusdal kommun.

– I anläggningsbranschen pratar vi ofta om att vi bygger för framtiden. Att anlägga just vindkraftsparker är att bygga för en fossilfri framtid och en långsiktigt hållbar energiförsörjning. För mig personligen känns det mycket meningsfullt. Det ligger också väl i linje med Svevias ambition att ta ansvar för vår omvärld och bidra till en hållbar utveckling, säger Tobias Olsson, Svevia.

Kölvallen är den andra vindkraftsparken som Arise kommer att ansluta till stamnätsstationen Torpberget. Den första vindkraftsparken som anslöts var Skaftåsen, färdigställdes för turbinmontage 2021. Även där utförde Svevia mark- och anläggningsarbetet.

– Vårt uppdrag på Kölvallen omfattar mark- och anläggningsarbete samt det interna kraftkabelnätet som inkluderar el, fiber och jordningssystem samt kopplingsstationer. Vi ska också anlägga 42 vindkraftsfundament med tillhörande kranplaner och etableringsytor, och bygga eller förstärka cirka 40 kilometer väg, berättar Olsson.

Kölvallen är Svevias fjärde vindkraftsprojekt i år. De tidigare uppdragen är Stor-Skälsjön utanför Sundsvall, Klevberget i Ånge samt Stöllsäterberget på gränsen mellan Torsby och Malung-Sälens kommun.

– Inom projektet finns tillgång till två bergtäkter vilket gör att de miljöbelastande transporterna minimeras. Under den känsligaste tiden på våren när fåglarna i området häckar lägger vi ner arbetet helt för att inte störa den biologiska mångfalden som finns i geografin.

Svevias entreprenad ska vara klar under våren 2024. Hela vindkraftparken planeras vara klar och i drift runt årsskiftet 2024–2025. Uppdragsgivare är Arise.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer