År 2019 toppade dieselstölderna i maskinentreprenörernas bransch. Med 4 305 polisanmälningar det året slogs rekord. Aldrig tidigare hade så många dieselstölder anmälts i Sverige. Med högre dieselpriser under 2022 har stölderna dock skenat - och i november 2022 var det rekordet slaget. Statistiik för december har ännu inte kommit in, men det är inte otroligt att vi landar på 5 000 anmälda dieselstölder 2022. Men antalet faktiska dieselstölder är sannolikt det dubbla. Det troliga är att det genomförs runt 30 dieselstölder i Sverige varje dag. Större och mindre.
När Maskinentreprenörerna (ME) i augusti lät Navet Analytics genomföra en intervjustudie där dieselstölder och andra brott mot företagen undersöktes, svarade en klar majoritet att de var missnöjda med polisens arbete och många (45 procent) anmäler inte ens dieselstölder då de inte tycker det är lönt då polisen ändå bara lägger ner ärendet. Endast 2,7 procent av de tillfrågade i Maskinentreprenörernas undersökning säger sig ha förtroende för polismyndighetens arbete efter att de anmält stöld.
I Maskinentreprenörernas undersökning rapporterar 92 procent av de tillfrågade att de anstränger sig för att förhindra stölder och skadegörelse. Bland annat genom att undvika att lämna diesel i tankarna, men även med mer avancerad utrustning som övervakningskameror. De intervjuade räknar med att man lägger drygt 30 000 kronor extra i snitt på brottförebyggande åtgärder.
Att företag blir utsatta för stölder är inte bara ett problem för bolagen själva. Tio procent av bygg-företagen har avstått investeringar i verksamheten under det senaste halvåret till följd av oro eller utsatthet för brott. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv där drygt 4 000 företag har svarat.