maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nytt viktigt avtal klart för ME

Maskinentreprenörernas medlemsföretag har de senaste åren blivit allt mer beroende av att anställa tjänstemän i företaget. Gruppen växer statdigt. Nu är nytt Tjänstemannaavtal klart.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Nytt Tjänstemannaavtal klart för ME:s medlemmar. Foto: ME

Maskinentreprenörerna (ME) har tillsammans med Installatörsföretagen, Glasbranschföreningen, Måleriföretagen i Sverige samt Plåt & Ventföretagen och fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer kommit överens om ett nytt Tjänstemannaavtal.

Avtalstiden löper från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025. Löneavtalen med Ledarna och Sveriges Ingenjörer är fortsatt sifferlösa processlöneavtal medan avtalet med Unionen följer lönenivåerna enligt märket på 7,4 procent.

Förhandlingarna har omfattat flera svåra frågor, och parterna har nu enats om ett nytt avtal.

– Vi är nöjda med överenskommelsen. Trots att avtalsrörelsen präglats av osäkerhet med ökande inflation, stigande kostnader och en orolig omvärld har vi fått till ett förhållandevis långt avtal som skapar stabilitet för både arbetsgivare och tjänstemän. Tillsammans med facken tar vi nu ansvar för Sverige i det här tuffa läget, säger Claes Arenander, vice vd och förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.

Under avtalsperioden är ME överens med Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer om att i arbetsgruppsform fortsätta arbetet med att bidra till att göra medlemsföretagen till än mer attraktiva arbetsgivare.

Under avtalsperioden har arbetsgivarförbunden tillsammans med Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer arbetat för ett moderniserat arbetstidsavtal, ett arbete som kommer att fortsätta. Tillsammans med fackföreningarna kommer förbunden även att gemensamt göra en översyn av förhandlingsordningen i Tjänstemannaavtalet.

– Det är viktigt att Tjänstemannaavtalet fortsätter utvecklas. Företagen måste kunna växa med bibehållen lönsamhet, så att vi kan behålla och kanske även anställa fler duktiga tjänstemän till medlemsföretagen, säger Claes Arenander.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer