maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ökad arbetsbrist i branschen

Maskinentreprenörernas rådgivningar gällande arbetsbrist landade på 371 i oktober. Det är 167 fler än under hela förra året. Samma trend uppvisar statistiken hos Byggföretagen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Enligt Byggföretagens senaste konjunkturprognos minskar sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen från 328 800 sysselsatta 2022 till 312 400 sysselsatta 2024. Foto: ME

Byggföretagens rådgivning hade under oktober månad 107 ärenden från medlemsföretag kopplade till arbetsbrist. Det kan jämföras med 44 ärenden under samma månad 2022. Treden är tydlig även när det gäller maskinentreprenörer. När det gäller Maskinentreprenörernas medlemmar är det i augusti det börjar, med en topp i september.

- Orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Det bistra konjunkturläget i bygg- och anläggningsbranschen påverkar allt fler av våra medlemsföretag, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

- Vi ser att våra medlemmar får jaga jobb på ett annat sätt än tidigare säger Anders Robertsson, vd på Maskinentreprenörerna. Det rör sig om att de tar uppdrag på en större geografisk yta eller anpassa inriktningen. Dagens underhållsskuld för transportinfrastrukturen är 70 miljarder, för VA-nätet 320 miljarder. Därför vore därför klokt att börja betala av på infrastrukturskulden när vi har låg beläggning i bygg- och anläggningsbranschen säger Anders Robertsson, vd på Maskinentreprenörerna.

Enligt Byggföretagens senaste konjunkturprognos minskar sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen från 328 800 sysselsatta 2022 till 312 400 sysselsatta 2024.

- Vi vet också att när byggbranschen bromsar in så smittar det av sig på fler branscher. Därför krävs skarpa åtgärder för öka bostadsbyggandet snarast möjligt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer