maskinentreprenoren logo

Krönika

Om älgar och grävmaskiner

Så var det snöig mars...

Lästid:  0 min

article

Så var det snöig mars igen. Och det där vita, kalla, blöta luddet faller ned från himlen, fryser till och gör att människor och bilar far omkring som vantar längs vägarna. Norrlänningarna får något att skämta om igen – ”i Stockholm kallar dom det snökaos; här kallar vi det vinter”. Och sydlänningarna, med göteborgarna och skåningarna, tja, de kanske får slippa regnet för att se lite snö i alla fall en dag eller två. Men inte bara människor drabbas av vinter, snö och halka.

På ön Kökar i Ålands skärgård gick för bara några veckor sedan en älg genom isen, och blev liggandes i det iskalla vattnet utan att lyckas kravla sig upp tillbaka på land. För även om älgar är goda simmare kan de ha svårt att pallra sig upp ur vattnet när de väl fallit i. Välvilliga människorville rädda älgen, men den blev bara skrämd av försöken och pallrade sig längre bort från dem. Lösningen blev istället – som så ofta –en maskinentreprenör.

Maskinföraren Inge Sundström ryckte ut med en liten Volvo-grävare och skapade en isränna mellan vaken där älgen låg och den fasta marken.Det må vara oklart hur en älg ser på en grävmaskin (gul jätteälg? brummande plåtmonster?), men djuret höll sig i vart fall så långt från grävmaskinen som möjligt under själva grävinsatsen.När rännan var färdig, och en sjöbevakningsman närmade sig från den andra sidan isen vågade sig älgen upp ur vattnet. Efter några osäkra steg på fast mark igen stapplade den in i skogen, fick fart och sprang i säkerhet.

Då hade den uppskattningsvis legat i vattnet över en och en halv timme, kanske två. Det är nu inte ovanligt att älgar trampar i plurret om vintrarna. Inte sällan behöver de dessutom människohjälp för att komma upp igen. Jämtländska Storsnårets jaktlag hjälpte till exempel upp en älgtjur från en vak 2015, efter att djuret legat i den frusna Gnagartjärn i två timmar.

En av jägarna sammanfattade äventyret när älgen sprang iväg: ”Ena dagen ska vi döda dem, andra ska vi rädda livet på dem”. Man får kanske ursäkta djuren om de inte hoppar av glädje när de blir hjälpta av sin fiende, med andra ord. Eller ta förra året, när räddningstjänsten i Karlstad tog upp en älgtjur ur isen på Klarälven.

Då hade stackarn legat i det iskalla vattnet i uppskattningsvis tre och en halv timme.För egen del är jag sjukt stolt om jag lyckas kasta mig i isvattnet i några sek-under vid svärfars lantställe. Och då har jag ändå stärkt mig med en kvarts hett bastubad och en starkpilsner innan. Å andra sidan klarar jag att ta mig upp utan maskinhjälp.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer