maskinentreprenoren logo

Reportage

Maskinisten som blev riktig ledare

Oskar Bejkes väg in i branschen är lika krokig som det snirkliga i Bejke Entreprenads logotyp. Det började med en svår väghyvel, och innan han avslutade sin anställning som maskinförare hade han två anställda i ett eget bolag. Nu går det dock spikrakt.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Det går att bygga upp ett entreprenadbolag från grunden på många olika sätt. Men inte sällan börjar det med en eller två maskiner. När fler jobb kommer in så blir det dags att investera i ytterligare maskin, och rekrytera maskinförare. Inte sällan växer det sedan långsamt – ibland fort – med företagsägaren kvar i en av maskinerna tills att denne en vacker dag inser att det inte längre går att hålla ordning på bygget, personalen, kontoret, fakturera, räkna på jobb… byggmöten, och samtidigt sitta ute i fält och schakta från morgon till kväll. Hur många anställda kan man ha i en enskild firma innan det börjar krisa?

Så blev det för Oskar Bejke.

– Det blev ohållbart till slut. Jag hade ju också ett antal anställda i min enskilda firma. Det var ungefär samtidigt då, 2008 som vi bildade aktiebolag och i den vevan fick jag också tillfälle att köpa den här fastigheten, som då hade varit en verkstad. Jag anställde Christian (Lovensnö) som helt enkelt fick ta över min maskin. Jag kunde nu frigöra tiden som krävdes.

Och den tiden har Oskar Bejke använt väl. Vi kommer till det senare.

Bejke Entreprenad har 90 procent av sina jobb i Linköping med omnejd. Bolagets säte i natursköna Bestorp 2,5 mil söderut, är kanske inte är helt idealt placerat. Men fastigheten med praktiska lokaler är rejält tilltagen och fungerar utmärkt för ett entreprenadföretag. Och kostnaderna är rimliga här.

– Vi har tittat på alternativ, och varit ganska nära. Men just nu blir vi kvar här tills vidare. Det har sina fördelar också. Bland annat bor jag ju bara 100 meter bort här, säger Oskar.

Text:

Med 19 anställda och cirka 30 miljoner kronor i omsättning är Bejke Entreprenad i dag välmående med fokus på sina utvalda nischer och med hög kompetens i de områden Oskar har valt att satsa på. Medarbetarna är över lag ett relativt ungt gäng där Oskar med sina 45 år är äldst på firman. Lite speciellt är att Bejke Entreprenad inte har några större problem med att rekrytera markarbetare och maskinförare. Det är lite som om kulturen i bolaget och den allmänna jargongen drar till sig rätt folk i tid.

– Vi har nog inte haft så stora problem med just det. Vad det beror på är jag inte helt säker på, men vi har alltid varit ganska bra med att ta in praktikanter och visa dem hur vi arbetar och vad vi har för värderingar i bolaget. Flera har kommit till oss direkt efter skolan, och det har fungerat bra för oss.

Men bakom framgångarna ligger ett par misslyckanden som ledde till funderingar och sedan till att Oskar Bejke började tänka om.

– Varje gång vi började växa över en viss nivå så blev det problem. Då gick det inte bra ekonomiskt, och vi fick ta ett antal smällar varje gång. Efter första resan så började vi om, men när det sedan var dags för expandering nästa gång vi växte så hände samma sak. Jag kunde då inte riktigt begripa vad det var som blev fel, men det har jag förstått nu. Jag tappade helt enkelt kontrollen när det mesta låg på bara mig. Det blev för mycket och för många delar att hålla reda på när det kom upp till en viss storlek, förklarar Oskar.

Text:

Bejke Entreprenad

HK: Bestorp Östergötland.

VD: Oskar Bejke.

Ägare: Oskar Bejke.

Omsättning: 30 miljoner.

Anställda: 19.

Grundat: AB sedan 2008.

Men så kom ett lite överraskande samtal från Almi Företagspartner, som är ett statligt ägt AB, med uppdrag att främja utveckling av små och medelstora konkurrenskraftiga företag.

– Det visade sig att det fanns lediga platser på en kurs för företagare, och Almi ville bara höra om jag var intresserad. Det var ju egentligen en kurs för nystartade företag, men jag tänkte, alltid lär jag mig något. En sak hade jag ju förstått, jag hade ansvar för att leda ett företag, men den enda utbildning jag hade var faktiskt till grävmaskinist från Bräcke gymnasium.

Detta skulle visa sig vara ett genidrag och öppnade helt nya dörrar och insikter. Oskar skrattar lite när han berättar hur det var innan och hur det nu har utvecklats till det bolag han idag är företags-ledare för. 

– Då, innan det där samtalet kom, så var mitt ansvar att både räkna på jobb för flera miljoner och tjafsa med någon anställd om 500 kronor. Hade alla hattar på mig och häcken full. Men den här utbildningen på Almi gjorde att jag mer och mer insåg vad som var orsaken till att det hade gått fel hos oss, och en av före-läsarna där som hade en kurs om vilka olika personligheter som brukar finnas i en verksamhet, var så intressant, så sedan när hon var klar med kursen så tog jag hennes kort. Jag ringde senare upp och frågade om hon kunde hjälpa mig lite extra, och det är nu tre år sedan. 

Konsulten som Oskar anlitade började direkt ställa svåra men viktiga frågor av typen: vad vill du med ditt företagande? Eller hur visar du att du är en bra arbetsgivare för omgivningen?

– Självklara saker nu, men då. Jag hade inte riktigt ställt mig de här frågorna. Jag gick till jobbet varje dag liksom. Och det som hände det hände och det fick man ta hand om. Men tyckte jag det var kul? Nej, det gjorde jag inte, det var ju inte det här jag ville göra. Nu vet jag det.

Text:

”Varje gång vi började växa över en viss nivå så blev det problem. Då gick det inte bra ekonomiskt, och vi fick ta ett antal smällar varje gång. ”

När man frågar Oskar Bejke vad han nu vill med sitt företag så får man svar som: ”skapa delaktighet i hela företaget, samt att främja utveckling.”

– Det är det jag brinner för. Företagsutveckling. Det var ju det jag ville göra, och det är ju det jag tycker är roligt. Självklart nu, men hur kunde det vara så att jag inte hade ställt den här centrala frågan till mig själv tidigare?

Sedan dess har Oskar även gått en vd-utbildning och träffat en rad andra företagsledare i olika branscher. Här har det varit bland annat grupparbeten om att lösa varierande problem i varandras företag, och det har stärkt Oskars intresse ännu mer när det gäller att leda ett företag rätt.

– Tänker ofta på detta, hade jag vetat när jag började vilken utbildning som hade krävts för att leda ett företag hade jag nog valt psykolog. Det måste vara den bästa utbildningen för att klara uppgiften. Det handlar så mycket om att se olika personers behov och möjligheter och att veta vem som behöver vad. Det är inget vi fick lära oss när vi gick maskinförarutbildningen, kan jag säga, skrattar han.

Text:

Nu i backspegeln ser han klart och tydligt varför tidigare expansioner inte gick vägen. Drivkraften var aldrig att fakturera och tjäna pengar. Oskars inre drivkraft fanns i kontakten med kunder och personal, utveckla och leda verksamheten.

– Där är pengar ett verktyg. Men ekonomi i sig är inte min grej. Men med hjälp av konsulten har vi nu tagit fram bättre rutiner för att se hur det är med till exempel likviditet och tidsplaner. Jag ser tydligt vilka jobb som är mest lönsamma, och för oss är det till exempel de mindre jobben åt privatpersoner. Nu känner jag inte längre den stressen, och jag har kontroll. Är ju helt självklara saker nu, och jag tänker rätt så ofta på att jag såklart borde ha insett det här för 20 år sedan.

Att Oskar har gått från att vara grävmaskinist med ansvar för bolaget till företagsledare märks kanske bäst i arbetet med rekrytering av medarbetare. Han är nu för tiden väldigt noga med vilka personligheter han rekryterar. Här talar han till exempel mycket om värderingar och att passa in i företagskulturen.

–  Nu gör vi bra och regelrätta anställningsintervjuer, det kan jag inte säga att vi gjorde tidigare. Ett bra CV är viktigt, men personligheten ännu viktigare. Jag har också fått hjälp att tänka på att marknadsföra mig som en bra arbetsgivare, det hade jag aldrig tänkt på tidigare.

Bejke Entreprenad har för branschen också en bättre könsfördelning än många andra. Här finns kvinnor som är både markarbetare och maskinförare. Ute på arbetsplatserna är det frihet under ansvar. Oskar Bejke har lyckats med att sprida delaktighet och bygga trygghet.

– Helst skulle jag vilja ha en könsfördelning som är 50/50, det blir en bättre jargong på arbetet med fler kvinnor. Men det är ganska få som söker sig till vår bransch och är lite svårare att hitta än killar.

Text:

”Helst skulle jag vilja ha en könsfördelning som är 50/50, det blir en bättre jargong på arbetet med fler kvinnor. ”

rätt position i företaget och delegerat ut mer ansvar i organisationen, har fler nya idéer också väckts. Bland annat syns det tydligt att bolaget lagt ner gott om tid och tankemöda på sina sociala medier och hemsida. Bilder är snygga, verksamheten och personalen i centrum.

En annan intressant sidogren är en hemsida som Oskar tillsammans med två andra delägare har tagit fram. Den heter grävling.se och är till för att spara tid och pengar för maskinentreprenörer i Östergötland som antingen plötsligt har fått en maskin ledig utan jobb, eller snabbt behöver två nya. Den är lite i startgroparna än, men meningen är att den ska växa och bli central.

– Det är inte rimligt med dagens teknik att vi ska behöva sitta en halv dag i telefon och ringa kollegor och fråga om dom har en ledig maskin. Det här är ju mycket smartare, man bara lägger in sin maskin här, och den som behöver maskin kan snabbt hämta in den.

Jo. Men nya färdigheter och bättre kontroll har Oskar Bejke nu tid över till att bli den entreprenör det var meningen att han skulle vara. Själv anser han att han bara börjat nu. 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer