maskinentreprenoren logo

Över 2 000 kvinnor vill in i byggbranschen

I februari lanserade Peab ett nytt lärlingsprogram - enbart för kvinnor. Fler än 2 000 har sökt - långt över förväntan - och nu inleds arbetet med att välja ut kandidaterna.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article 2 400 kvinnor sökte till Peabs nya lärlingsprogram enbart för kvinnor som startar till hösten. Foto: Peab

 – Det här är ju en fantastisk siffra och långt över våra förväntningar. Det visar tydligt på ett ökat intresse bland kvinnor för byggbranschen, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

Peab satsar drygt 30 miljoner kronor på lärlingsprogrammet "Byggåret" som man på allvar hoppas ska väcka intresset bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare. Att 2 400 personer sökte utbildningen visar tydligt på ett ökat intresse för byggbranschen. Behovet att öka rekryteringsbasen av fler duktiga byggnadsarbetare är stort och gynnar hela branschen, inte bara Peab.

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. Programmet är rikstäckande och kommer att genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Hudiksvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om omkring 50 lärlingsplatser.

- Att intresset för att gå Byggåret blev så stort visar så tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen och det känns fantastiskt att vi på Peab kan dra vårt strå till stacken för att komma en bit på vägen till en mer jämställd byggbransch. Vi hoppas så klart också att de som inte får en plats på Byggåret i år kan söka sig till någon av våra branschkollegor, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

När deltagarna avslutar Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.  

Byggåret startar i september 2023.  

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer