maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nu elektrifieras rörspräckning

Pollex kommer att utföra Sveriges första elektrifierade rörspräckning - en efterlängtad milstolpe nås inom ledningsförnyelse. Det enda som inte kommer vara eldrivet är transporteringen av rör och spräckutrustning samt asfaltering, detta görs då istället med HVO100.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Pollex kommer genomföra Svergies första elektrifierade rörspräckningsprojekt i Göteborg under våren. Foto: Pollex

På uppdrag av Kretslopp och vatten i Göteborg ska Pollex utföra en elektrifierad rörspräckningsprojekt. Det innebär att Pollex kommer att ha helt elektrifierad rörspräckningsutrustning, grävmaskin och paddor som används för att jämna till marken. Även samtliga transporter av material och schaktmassor till och från arbetsplatsen kommer att gå på el. Det enda som inte kommer vara eldrivet är transporteringen av rör och spräckutrustning samt asfaltering, detta görs då istället med HVO100. I projektet spräcks en gammal GJJ 150 och cirka 440 meter ny PE 180 dras in.

Även rören kommer vara tillverkade av biocirkulär råvara. Rören har samma egenskaper när det gäller mekanisk hållfasthet som de rör som vanligtvis används. De biocirkulära rören bidrar med markant lägre klimatavtryck och minskad koldioxidmängd. Användningen av biocirkulära rör kommer resultera i att man gör en koldioxidvinst på 8,1 ton koldioxid.

Projektet kommer även mellanlagra och återanvända jordmassorna från schaktgroparna som behövs för att genomföra spräckningsarbetet. På så vis minskas antalet transporter med lastbil, något som har en stor påverkan på miljön.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer