maskinentreprenoren logo

Branschnytt

100 varslas i Pajala då Kaunis Iron byter entreprenör i gruvan

Snells Entreprenad i Pajala tvingas varsla nästan 100 personer om uppsägning då Kaunis, enligt uppgift, vill skriva kontrakt med en större finsk entreprenör istället. Därmed släpper gruvbolaget också något av sin affärsidé att jobba med det lokala närlingslivet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Det var i somras som gruvbolaget Kaunis Iron valde att säga upp avtalet med företaget. Snells Entreprenad har räknat på nytt avtal med det fanns konkurenter som verkar har dragit längsta stråt för tillfället. Foto: Pär Bäckström/Pressbild/Kaunis Iron

Snells Entreprenad omsätter en bit över 500 miljoner kronor och har närmare 50 procent av sin omsättning just hos gruvbolaget Kaunis Iron. Snells Entreprenad har också varit med från första testborrningen i området, 2006, och var verksamma som entreprenör även hos tidigare ägare; det kanadensiska Northland Resources, som gjorde en omtalad konkurs med stora konsekvenser för Pajala. Snells Entreprenad som har sitt säte i Pajala hängde dock kvar och följde med vidare in med nya ägare som Abecede och vidare in med Kaunis Iron. Patrik Snell, ägare av Snells Entreprenad har varit mycket noga med att alltid värna det lokala och arbeta för att ungdomar vill stanna i Pajala och arbeta med gruvan eller det som gruvan för med sig.

- Vi får se vad det här tar vägen. Men jag har mitt hjärta i den här glesbygden och vi har satsat mycket på att anställda ska ha bra boenden här, och att idrottsrörelsen ska förbli stark och intressant för ungdomarna. Vi har delat ut stipendier och annat för att unga ska bli kvar i Pajala. Så det här är riktigt tråkigt, att vi kanske inte kan fortsätta, säger Patrik Snell.

Det var i somras som gruvbolaget Kaunis Iron valde att säga upp avtalet med företaget. Snells Entreprenad har räknat på nytt avtal med det fanns konkurrenter som verkar har dragit längsta strået. Enligt uppgift, som inte bekräftats av Kaunis Iron, en större finsk entreprenör. Att nytt kontrakt inte skrivs med Snells Entreprenad ska ha att göra med vissa teknikaliteter som det just nu tvistas om.

- Folket här i byn, och de anställda är inte glada över det här. Det är som en andra slag efter konkursen med Northland, kanske värre till och med. Vi har satsat så mycket på lokaler och annat i den här verksamheten, säger Patrik Snell.

Efter Northlands konkurs köpte Kaunis Holdning AB upp bolaget som då hade tagits över av Abecede AB samt alla resterande tillgångar i Northland Resources konkursbo, och byter sedan namn till Kaunis Iron AB. Ett kluster av svenska investerare går in med nästan 600 miljoner kronor och gruvbrytningen återupptas i Kaunisvaara. Styrelseordförande för Kaunis blev socialdemokraten Anders Sundström.

Tidningen Maskinentreprenören har under dagen försökt att nå flera i ledningen på Kaunis Iron men inte lyckat få någon kommentar.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer