maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Peab fixar snygg turistväg

Peab har fått uppdraget att utföra bärighetsåtgärder av väg 745 mellan Bjuråker och Nässviken i Hudiksvall kommun. Beställare är Trafikverket och kontraktssumman uppgår till 105 miljoner svenska kronor.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Snygg väg ska också bli stark och säker. Peab fixar. Foto: Peab/pressbild

Mellan Bjuråker och Nässviken ska vägen förstärkas till bärighetsklass BK4 som är den högsta bärighetsklassen på väg i Sverige. Sträckan är en mycket populär turistväg och löper mellan norra och södra Dellensjöarna i Gävleborgs län.

Hela sträckan är cirka 22 kilometer och kommer att hållas öppen för trafik under hela byggtiden.

– Den känns mycket bra att vi får vara med och göra den nya vägen starkare och mer trafiksäker. Vi kommer att arbeta mycket med att inte göra åverkan på det kulturhistoriska värdet i och runt vägområdet. En av utmaningarna är att bevara, skydda och flytta de närliggande milstenarna i vägkanterna från 1800-talet, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

I uppdraget finns en klimatkalkyl där Peab mäts på vilka klimatreducerande åtgärder som kan utföras på sträckan. Befintlig beläggning kommer bland annat att återanvändas och den nya vägen får ECO-Asfalt från Peab Asfalt.

Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart i april 2023 och förväntas vara färdigställt i oktober 2024.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer