maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Peab förbättrar säkerheten vid vägarbeten

Peab kommer att installera radarreflektorer på samtliga påkörningsskydd som används i samband med vägarbeten för att öka säkerheten. Systemet möjliggör för andra fordons radarsystem att uppfatta fordonsmonterade skyddsanordningar i tid.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Med radarreflektorer på TMA-fordonen blir fordonen "synliga" i andra fordons mjukvara, vilket kan aktivera automatiskt bromssystem eller varna föraren. Foto: Peab

– I Peab är säkerheten alltid högst upp på agendan. I detta samarbete med Berlex tar vi ännu ett stort steg mot att skapa säkrare vägar, tryggare arbetsplatser och en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare som varje dag utsätter sig för stora risker vid arbete i vägmiljö, säger Anncatrin Elversson, chef för produktionsstöd Trafikanordningar (TA) på Peab. 

De flesta fordon nyare än tio år har någon form av automatiska bromsar som aktiveras innan en kollision om föraren skulle missa stillastående objekt på körbanan. Dock reagerar inte alla automatiska bromsar på de påkörningsskydd som finns på TMA-fordonen idag, vilket tidigare har resulterat i kraftiga krockskador. Det är detta som Peab nu ändrar på tillsammans med dotterbolaget Lambertsson i samarbete med Berlex. under vintern montera radarreflektorer på sina cirka 50 TMA-fordon som används både i den egna verksamheten och för uthyrning.

Radarreflektorerna som monteras på ett TMA-fordon skapar en reflektion i mötande fordons mjukvara, alltså något som fordonets objektbibliotek kan matcha mot. Följden blir att ett fordon ser och känner igen TMA-fordonet och systemet kan då varna föraren eller bromsa automatiskt. Sedan 2015 är det inom EU obligatoriskt med Forward Collision Warning (FCW) och Automatic Emergency Braking Systems (AEBS) på tunga lastbilar. Motsvarande teknik finns redan idag i många personbilar men kommer bli obligatoriskt inom kort.

– Vi är fantastiskt glada över att Peab och Lambertsson har valt att installera radarreflektorer på sina påkörningsskydd. Att sådana stora aktörer visar hur viktigt det är att nyttja alla möjligheter för att skapa säkrare vägarbetsplatser sänder positiva signaler i branschen. Nu hoppas vi att fler är med och visar vägen mot nollvisionen, säger Peter Hammarström, Key account manager på Berlex.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer