maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Peab först i branschen med fossilfritt stål

Peab har ingått ett partnerskap med SSAB och blir därmed först i branschen med att säkra tillgång till fossilfritt stål till byggprojekt.

Text: Ann-Louise Larsson
Foto: Peab

2021-10-05

Lästid

0 min
Från och med 2026 kommer Peab att använda fossilfritt stål i sina byggprojekt. Företaget har som första byggbolag ingått partnerskap med SSAB för att säkra sin tillgång.
Från och med 2026 kommer Peab att använda fossilfritt stål i sina byggprojekt. Företaget har som första byggbolag ingått partnerskap med SSAB för att säkra sin tillgång.
Dela

Partnerskapet går i korthet ut på att Peab från och med 2026 säkras tillgång till och planerar för att använda SSAB:s fossilfria stål i byggprojekt. Bolagen kommer också att tillsammans analysera olika framtida möjligheter för hur fossilfritt stål kan minska byggbranschens klimatavtryck. SSAB:s fossilfria, högkvalitativa stål tillverkas inom HYBRIT-initiativet, som startades tillsammans med järnmalmsproducenten LKAB och energiföretaget Vattenfall. Det är världens första fossilfria ståltillverkningsteknik där vätgas och fossilfri el används i stället för kokskol och andra fossila bränslen som traditionellt används inom ståltillverkning. Kommersiell tillverkning är beräknad att starta 2026.

– Peab har ambitiösa klimat- och miljömål och detta är ett viktigt steg för att bli klimatneutrala till 2045. Vi har redan många initiativ på plats för att minska vår klimatpåverkan – från vår affärsmodell med närproducerat samhällsbygge till vår växande familj med ECO-produkter. Med tillgång till fossilfritt stål så öppnas ytterligare möjligheter. Samarbetet kring fossilfritt stål är också en naturlig utveckling av den goda relation Peab och SSAB redan har runt klimateffektiviseringar, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab.

– Vi är glada att få välkomna Peab som samarbetspartner för våra fossilfria stålprodukter. Genom samarbetet kring fossilfritt stål bidrar vi till att stärka våra kunders konkurrenskraft och minska deras koldioxidavtryck. Tillsammans stärker vi också positionen för fossilfritt stål i byggindustrin, och bidrar till att minska koldioxidutsläpp globalt, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

 

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy