maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Peab kastar ut "smutsbetongen"

Klimatförbättrad betong blir standard inom Peabs svenska verksamhet. Det är Peabs dotterbolag Swerock som nu får ansvaret att leverera till alla projekt.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Idag utgör cement mindre än 15 procent av betongens volym men står för mer än 90 procent av dess klimatavtryck. Peabs mål är att senast år 2030 ha minskat utsläppen av växthusgaser med 60 procent från egen verksamhet. Foto: Peab/Pressbild

Den klimatförbättrande betongen ECO-Betong blir ny standard för Peab. Det betyder att ECO-Betong i varje enskilt projekt minskar utsläppen av koldioxid med minst tio procent, jämfört med traditionell betong som endast innehåller cement som bindemedel.

Idag utgör cement mindre än 15 procent av betongens volym men står för mer än 90 procent av dess klimatavtryck. Peabs mål är att senast år 2030 ha minskat utsläppen av växthusgaser med 60 procent från egen verksamhet och med 50 procent från de insatsvaror och tjänster som bolaget köper. Betong med lägre klimatpåverkan är en central del för att nå målet.

-Vi vet att användningen av ECO-Betong ger riktigt fina resultat vad gäller utsläppsminskningar. Ett exempel är ett broprojekt i Småland där vi bytte ut 50 procent av cementen och kunde därmed halvera klimatbelastningen i jämförelse med en traditionell betong. Förutom att minska klimatbelastningen ger ECO-Betong god beständighet och bättre hållfasthet än en traditionell betong, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Peab Anläggning.

-Detta är ett viktigt steg i rätt riktning för hela Peabkoncernen och något som bidrar till koncernens gemensamma klimatfärdplan. Att ECO-Betong nu blir standard hjälper oss att nå våra mål. Vi måste minimera klimatavtrycket på våra insatsvaror i alla våra byggprojekt, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer