maskinentreprenoren logo
Teknik

Peab lurar cementkrisen

Peabbolaget Byggelement gör sin största satsning hittills för att automatisera tillverkningen av betongelement och halvera cementbehovet. Med en investering på 450 miljoner kronor fördubblar bolaget sin produktionskapacitet när två anläggningar byggs ut.

Foto: Peab/Byggelement

Lästid

0 min
Med modern teknik räknar Peab med att minska behovet av cement med 50 procent.
Med modern teknik räknar Peab med att minska behovet av cement med 50 procent.
Dela

Peabs dotterbolag Byggelement investerar närmare en halv miljard kronor för att öka produktionen i sina anläggningar i Ucklum utanför Stenungsund och i Hallstahammar. I Hallstahammar kompletteras tillverkningen av bjälklag med en helt ny fabrik för tillverkning av både inner- och ytterväggar. I Ucklum, utanför Stenungsund, ska väggfabriken även vara inriktad på tillverkning av bjälklag. Med utbyggnationerna blir fabrikerna kompletta leverantörer av högindustrialiserade produkter för stora geografiska områden.

– När vi nu fördubblar vår produktionskapacitet för att möta marknadens efterfrågan, så tar vi ett tekniksprång från manuell hantering till automatisering genom robotik och smarta maskiner. Dessutom kommer vi att kunna producera betongelement med minst 50 procent alternativa bindemedel som standard och kan därmed säkerställa vårt försprång inom klimatförbättrad prefabproduktion, säger Carl Rülcker, vd för Byggelement.

Utbyggnationen i Ucklum beräknas vara färdigställd hösten 2023 och Hallstahammar vid årsskiftet 2023/2024. Investeringarna är ett led i satsningen inom affärsområde Industri, som dotterbolaget Byggelement ingår i.

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy