maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Automatisering ökar säkerheten vid vägarbete

Peab har testat automatiserad utplacering av koner i anslutning till vägarbeten. Försöket ska nu utvärderas och förhoppningen är att det så småningom ska bli ny standard.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article I syfte att öka säkerheten för vägarbetare har Peab Asfalt deltagit i ett test med automatiserad utplacering av koner längs E6 i halländska Frillesås. Foto: Peab

Maskinell utplacering av trafikanordningar tar bort arbetsmiljöproblem som tunga lyft och onödig exponering på vägbanan. Den automatiserade utplaceringen sker genom att man utrustar en vanlig B-kortslastbil med en mekanisk arm som ställer ner konerna på vägbanan enligt ett förprogrammerbart intervall. Samma princip, fast omvänt, används sedan när man skyltar av vägarbetsplatsen.

– På detta sätt hoppas vi att branschen kan öka säkerheten för både medarbetarna och trafikanterna genom att skyltningsarbetena går lite snabbare att utföra. Det är alltid under själva uppsättnings- och nedtagningsarbetena som riskerna är som störst, säger Anncatrin Elversson som även är Peabs representant i SBSV (Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser).  

Testet som gjorts längs E6 i halländska Frillesås avsåg dels att prova hur utrustningen fungerar i skarpt läge, dels att testa om trafikanternas beteende förändras när traditionella vägledande vägmärke ersätts med den typ av högreflekterande trafikkoner som används i andra länder.

– Försöket med den automatiserade utplaceringen av koner kommer nu att utvärderas och kan förhoppningsvis bli standard. Detta är ett bra exempel på samverkan där vi som beställare och utförare är starkare tillsammans, säger Anncatrin Elversson.     

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer