maskinentreprenoren logo

Teknik

Peab ska forska fram ny betong

För att utveckla den gemensamma forskning och utvecklingsverksamheten satsar Swerock och Peab Asfalt på ett nytt betonglaboratorium i Danderyd. Laboratoriets huvudfokus kommer att vara produktionskontroll och produktutveckling av betong.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article För att nå det uppsatta målet att ha 50 procent lägre klimatpåverkan från betong till 2030 anses forskning en viktig faktor. Med hjälp av det nya laboratoriet ska Swerock bland annat ha möjlighet att forska vidare på exempelvis hur koldioxidutsläppen kan minskas vid tillverkning av betong. Foto: Henrik Nordell/Swerock

- Med laboratoriet kommer vi ha möjlighet att bedriva utvecklingsarbetet mer fokuserat. Vi kommer få ännu bättre kontroll på vår egen betongproduktion och samtidigt bidra med ökad kunskap till hela branschen, säger Ola Mårtensson, ansvarig chef på Swerock och Peab Asfalts teknikverksamhet.

Laboratoriet blir cirka 700 kvadratmeter stort och beräknas att stå klart för inflyttning under första halvan av 2023. Stora delar av Swerocks mottagning- och produktionskontroller kommer att hanteras här. Laboratoriet kommer också att fungera som Swerocks nav för forskning- och utveckling.

För att nå det uppsatta målet att ha 50 procent lägre klimatpåverkan från betong till 2030 anses forskning en viktig faktor. Med hjälp av det nya laboratoriet ska Swerock bland annat ha möjlighet att forska vidare på exempelvis hur koldioxidutsläppen kan minskas vid tillverkning av betong.

- Vi kommer bland annat att driva olika forskning- och utvecklingsprojekt samt göra prover på specifika bindemedel och utföra specialprovningar, exempelvis på beständigheten hos betongen. Men vi har också dörren öppen för externa kunder med behov av betongprovning, säger Staffan Carlström, produktchef på Swerock.

Peab Asfalt och Swerock har idag sex ackrediterade laboratorier från Boden i norr till Helsingborg i söder. Det nya laboratoriet kommer att ge stora möjligheter att ytterligare utveckla verksamheten och utföra nya och mer avancerade provningsmetoder.

- Nu är det full fart på det mesta. Vi planerar att flytta in i lokalerna under första kvartalet av 2023 och sedan ha full verksamhet i gång under andra kvartalet. Vi håller även på att rekrytera både laboratorietekniker och en laboratorieföreståndare, berättar Staffan Carlström.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer