maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Peab totalrenoverar Tingstadstunneln för 365 miljoner

Tingstadstunneln är en av västsveriges viktigaste vägförbindelser, som förbinder Hisingen med fastlandet i Göteborg. Nu ska tunneln totalrenoveras med start våren 2022.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Tingstadstunneln ska renoveras för 365 miljoner kronor. Uppdraget har gått till Peab. Foto: Peab

Tingstadstunneln byggdes 1968 och varje dygn passerar ungefär 125 000 fordon. Från och med nästa vår kommer den 455 meter långa tunneln att totalrenoveras och ett tunnelrör i taget stängs av för arbeten. Peab har fått uppdraget att bland annat renovera hela tunnelns konstruktion, byta ytskikt på väggar och i tak samt lägga om beläggningen på vägbanan. Samtidigt som renoveringen görs förbättras också trafiksäkerheten och framkomligheten genom tunneln. Syftet är att ge Tingstadstunneln en förlängd livslängd med 30-50 år.

– Vi på Peab har lång och bred erfarenhet av att bygga och renovera i miljöer med hög trafikbelastning inte minst från det nyligen avslutade projektet med sänkningen av E45 och nya Gullbergstunneln i centrala Göteborg. Vi ser fram emot ett fortsatt bra samarbete tillsammans med Trafikverket och övriga samarbetspartners, säger Berth Larsson, regionchef på Peab.

Under arbetena kommer ett tunnelrör i taget att stängas av för att arbetena ska kunna utföras. Utöver renoveringen kommer merparten av tekniken, såsom belysning och fläktar, att bytas ut och ett nytt brandskyddssystem installeras tillsammans med ett nytt system som tar hand om dagvattnet som samlas i tunneln.

Uppdraget är en utförandeentreprenad med byggstart under våren 2022. Arbetet förväntas vara klart till årsskiftet 2023/2024.

 

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer