maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fem mil kraftledning byggs i känsligt område

NCC ska bygga kraftledning på halva tiden genom känsligt område i norra Norrland. Byggstart i sommar. Svenska kraftnät är beställare.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Per Olofsson, produktionschef på NCC Infrastructure. Foto: NCC/Pressbild

NCC ingår i den arbetsgrupp som ska planera inför bygget av den 50 kilometer långa kraftledningen mellan Porjusberget i Jokkmokks kommun och Naalojärvi (Vitåfors) i Gällivare kommun. Sträckningen passerar genom världsarvet Laponia och genom områden med renskötsel, jakt- och fisketurism, samt genom naturreservat och Natura 2000 områden.

­– Det känns väldigt bra att nu kunna gå in i slutskedet av projekteringen och påbörja planeringen av byggnationen. Tack vare samverkan kan vi nu tillgodogöra oss NCC:s kompetens och erfarenhet av projekt i regionen vilket är väldigt fördelaktigt, säger Tomas Bergsten, projektledare på Svenska kraftnät.

NCC deltar i projekteringen för att kontrollera byggbarheten, föreslå alternativa tekniska lösningar samt planera och ta fram riktkostnad för genomförandet av projektet.

– NCC tar med sig lång och bred kunskap från tidigare energiprojekt för att hitta de bästa lösningarna för Svenska kraftnät och därmed bidra till utbyggnaden av elförsörjningen i övre Norrland. Elnätet är en infrastruktur lika viktig som vägnätet för att samhället ska fungera, säger Per Olofsson, produktionschef på NCC Infrastructure.

Projektet ingår i Svenska kraftnäts investeringsprogram Fossilfritt övre Norrland där målet är att halvera ledtiderna. Det innebär att en kraftledning ska vara tagen i drift sju år efter påbörjad utredning jämfört med traditionellt 14 år, och på så sätt möta samhällets elbehov och möjliggöra industrins energiomställning.

Samverkansavtalet och projektet ingår i affärsområde NCC Infrastructure. Projekteringen beräknas färdigställas under sommaren 2024 för att sedan övergå i produktionsfas. Projektet beräknas pågå fram till slutet av 2026.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer