maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Unionen befarar att krisen i byggbranschen smittar

Fackförbundet Unionens konjunkturprognos visar att den konjunkturnedgång som har pågått under det senaste året har fått ökad kraft efter sommaren. Nu befarar man att krisen i byggsektorn riskerar dra med sig fler branscher neråt.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen. Foto: Peter Knutson/Unionen/Pressbild

– Den optimism som kunde skönjas i våras har grusats av fortsatta räntehöjningar. Värst drabbat är utan tvekan bostadsbyggandet men effekten av konjunkturnedgången ser ut att leta sig vidare i ekonomin och har till slut också nått arbetsmarknaden, konstaterar Tobias Brännemo.

Utöver signalerna från Unionens medlemmar finns också fler tecken på en försvagad arbetsmarknad. De tidsbegränsat anställda minskar i sysselsättningsstatistiken, hos Arbetsförmedlingen dämpas antalet nyanmälda lediga jobb och antalet varsel ökar.

Bedömningarna i Unionens prognos baseras bland annat på Unionens Branschbarometer, en undersökning bland Unionens klubbar som täcker in över en halv miljon anställda i privat sektor. I undersökningen sticker byggsektorn ut med de mest dystra utsikterna om kommande halvårs utveckling i någon bransch sedan Unionen började mätningen för drygt tio år sedan.

– Vi ser en stor risk att fallet i byggsektorn drar med sig flera delar av ekonomin. Den snabba nedgång som skett under det senaste dryga året måste bli så kortvarig som möjligt, säger Brännemo...

– Den mest avgörande faktorn för det är räntan. En utveckling i enlighet med Riksbankens räntebana, där styrräntan ska ligga kvar i närheten av nuvarande höga nivå fram till hösten 2025, vore förödande för bostadsbyggandet och leda till att fler företag och jobb slås ut i annars livskraftiga verksamheter.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer