– Den optimism som kunde skönjas i våras har grusats av fortsatta räntehöjningar. Värst drabbat är utan tvekan bostadsbyggandet men effekten av konjunkturnedgången ser ut att leta sig vidare i ekonomin och har till slut också nått arbetsmarknaden, konstaterar Tobias Brännemo.
Utöver signalerna från Unionens medlemmar finns också fler tecken på en försvagad arbetsmarknad. De tidsbegränsat anställda minskar i sysselsättningsstatistiken, hos Arbetsförmedlingen dämpas antalet nyanmälda lediga jobb och antalet varsel ökar.
Bedömningarna i Unionens prognos baseras bland annat på Unionens Branschbarometer, en undersökning bland Unionens klubbar som täcker in över en halv miljon anställda i privat sektor. I undersökningen sticker byggsektorn ut med de mest dystra utsikterna om kommande halvårs utveckling i någon bransch sedan Unionen började mätningen för drygt tio år sedan.
– Vi ser en stor risk att fallet i byggsektorn drar med sig flera delar av ekonomin. Den snabba nedgång som skett under det senaste dryga året måste bli så kortvarig som möjligt, säger Brännemo...
– Den mest avgörande faktorn för det är räntan. En utveckling i enlighet med Riksbankens räntebana, där styrräntan ska ligga kvar i närheten av nuvarande höga nivå fram till hösten 2025, vore förödande för bostadsbyggandet och leda till att fler företag och jobb slås ut i annars livskraftiga verksamheter.