maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Polsk byggentreprenör stäms av facket

Fackförbundet Byggnads stämmer det polska byggbolaget Lambda AS i Arbetsdomstolen. Företaget har enligt Byggnads bland annat arbetat som underentreprenörer åt Skanska och Peab - främst Småland och Blekinge.

writer image

Lästid:  0 min

article

Fackföreningen Byggnads anser att det polska företaget systematiskt betalat ut för låga löner och ersättningar till ett 115-tal anställda inom bolaget. Efter fackets gransking har flera fall konstaterats där anställda varken fått ut rätt lön eller semesterersättning, menar Byggnads. Arbetstagarna ska heller inte fått den ob-ersättning eller de pensionsinbetalningar de har rätt till.

– Det känns som måndag hela veckan när vi återigen tvingas stämma ett utländskt byggföretag för fusk med löner och ersättningar. Att Skanska och Peab inte själva identifierat och sparkat ut det här bolaget är rent pinsamt. Det visar tydligt att de stora byggföretagen inte har koll på sina underentreprenörer och att det krävs hårdare kontroller för att komma till rätta med arbetslivskriminaliteten i branschen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Stämningen i Arbetsdomstolen kan också fungera som ett inlägg i avtalsrörelsen för Byggnads som har flera krav på arbetsgivarna när det gäller arbetslivskriminalitet.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer