maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Bättre betalt för begagnade maskiner

Priserna på begagnade maskiner har ökat med mellan 10 och 15 procent i genomsnitt under det senaste året. Det framgår av ett pressmeddelande från auktionsjätten Ritchie Bros, som just nu upplever den starkaste efterfrågan på maskiner på flera år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Priserna på begagnade maskiner har ökat med mellan 10 och 15 procent i genomsnitt under det senaste året. Det framgår av ett pressmeddelande från auktionsjätten Ritchie Bros, som just nu upplever den starkaste efterfrågan på maskiner på flera år.

– Vi ser för närvarande att prisutvecklingen för byggmaskiner på våra auktioner runtom i Europa är i genomsnitt 10 till 15 procent högre än för ett år sedan. Jag har aldrig sett något liknande under mina 25 år i branschen, säger Jeroen Rijk, Ritchie Bros verkställande direktör för EMEA och Latinamerika.

Dyker man ner lite mer i siffrorna ser man att medianpriserna på grävmaskiner i

Europa steg med 23 procent till ett genomsnitt på 39 858 euro per objekt som sålts via Ritchie Bros. De främsta köparländerna var Nederländerna, Storbritannien, Rumänien, Polen och Spanien.

Medianpriset för hjullastare som såldes på Ritchie Bros-auktioner i Europa ökade med drygt fem procent under första kvartalet (jämfört med första kvartalet 2020) och uppgick i genomsnitt till 25 012 euro per objekt. De främsta köparländerna för hjullastare var Neder­länderna, Tyskland, Spanien, Italien och Polen.

– Ritchie Bros. har alltid stått i topp för den internationella tillgången och efterfrågan på utrustning. Vi har tidigare sett massiva toppar på efterfrågan, men dessa har normalt sett varit regionbaserade. Nu är det en global trend med ökad aktivitet från budgivare från hela världen, från nästan alla branschvertikaler som vi är verksamma inom. Byggnads-, jordbruks-, gruv-, transport- eller andra industrier; efterfrågan är otroligt stark över hela linjen. Det är en spännande tid om du har maskiner och utrustning att sälja, fortsätter Jeroen Rijk.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer