maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Priserna stiger oroväckande snabbt

Kombinationen pandemi och kriget i Ukraina är en giftig cocktail för ekonomin. Dieselpriset, HVO och metaller sticker i väg ordentligt just nu.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Diesel och andra priser fortsätter uppåt. Kriget i Ukraina driver på, enligt de flesta bedömare. Foto: Istockphoto

Bara det senaste dygnet har dieseln gått upp med över en krona per liter på bara ett dygn. HVO närmar sig 30 kronor litern. Var det tidigare främst reduktionsplikten som låg bakom så är det nu även kriget i Ukraina som driver på priserna uppåt. Även metaller skjuter i höjden. Koppar, zink, nickel, aluminium, sticker i väg på grund av kriget.

Tidigare under dagen höll maskintillverkarnas europeiska intresseorganisation CECE en presskonferens. Där framgick det att maskinförsäljningen i Europa varit rekordhög under 2021 och fram till kriget i Ukraina räknade en klar majoritet av tillverkarna i Europa med mycket goda volymer även 2022. Nu är däremot prognoserna mycket oklara och ingen vågar riktigt säga hur maskinförsäljningen utvecklas de kommande månaderna. Byggsektorn över hela Europa har inte i dagsläget någon möjlighet att göra prognoser då osäkerhetsfaktorerna är alltför stora.

Under konferensen diskuterades även prisnivåerna på anläggningsmaskiner som redan under pandemin stack iväg runt 10 procent. CECE kan inte, och ska inte, ge sig i kast med att spekulera runt maskinpriser då det inte är uppdraget, och antagligen även strider mot konkurrenslagstiftningar, men med ökade metallpriser och fortsatta problem i leveranskedjorna är det inte troligt att priserna trycks neråt i närtid.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer