maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Prognos visar på avmattning i byggandet

Takten i de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under årets första sex månader har varit bra, men det hjälper inte, spår marknadsanalytikerna på Navet AB.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Trots potential i antalet startade byggprojekt räknar marknadsanytikerna på Navet med att det blir mer negativt än vad siffrorna visar. Det säger i varje fall menar Jens Linderoth, analysansvarig hos affärskonsulterna Navet AB, som tar fram prognoser och analyser på bygg- och fastighetsmarknaden. Foto: Navet AB

Trots potential i antalet startade byggprojekt räknar marknadsanalytikerna på Navet med att det blir mer negativt än vad siffrorna visar. Det säger i varje fall menar Jens Linderoth, analysansvarig hos affärskonsulterna Navet AB, som tar fram prognoser och analyser på bygg- och fastighetsmarknaden.

- Vi noterar en tydlig försiktighet i de omfattande antalet intervjuer som genomförs i samband med våra konjunkturrapporter. Vi noterar även en inbromsning i antalet beviljade bygglov och planerade projekt för de kommande 1-2 åren. Kombinationen av stigande räntor, kraftigt höjda materialpriser, ökade energikostnader och deppigare hushåll, gör att vi väntar oss en tydlig inbromsning av byggandet i år och en mer markant nedgång nästa år, säger han.

I Navets prognoser är det främst flerbostadshusbyggandet som påverkas negativt de kommande två åren, i spåren av höjda räntor och fallande bostadspriser. Näringslivets husbyggnadsinvesteringar missgynnas troligen av vikande konjunktur i kombination med stigande räntenivåer och höga energipriser, skriver Navet i ett pressmeddelande. Navets konjunkturrapport för bygg- och fastighetsmarknaden släpps i sin helhet 30 september.

Marknadsanalytikerna på Byggfakta ser också i sin databas att antalet byggstarter sjunker just nu.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer