maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Regeringen har glömt reseersättningen enligt Byggnads

14 mars presenterade regeringen ett åtgärdspaket för att minska effekterna av de höjda el- och drivmedelspriser. Byggnads konstaterar att det saknas en höjning av den ersättning som ges de som använder egen bil i tjänsten, något Byggnads tidigare efterfrågat.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Åtgärdspaketet innehöll flera positiva saker, men den här frågan verkar vara en blind fläck för regeringen. Jag förutsätter att misstaget rättas till omedelbart. Varför ska man straffas för att man tvingas använda sin egen bil i tjänsten? säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads

Byggnads har tidigare kritiserat regeringen för att inte höja den milersättning som varit oförändrad sedan 2007. Inte heller i dagens presentation nämndes milersättningen, något som Byggnads kritiserar.

– Åtgärdspaketet innehöll flera positiva saker, men den här frågan verkar vara en blind fläck för regeringen. Jag förutsätter att misstaget rättas till omedelbart. Varför ska man straffas för att man tvingas använda sin egen bil i tjänsten? säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnadsarbetare har växlande arbetsplatser. I och med att man byter arbetsplats ofta anses medarbetarna i företagen ha skatterättsligt tjänsteställe i hemmet. Det innebär att resorna från hemmet till den tillfälliga arbetsplatsen räknas som en resa i tjänsten. Den som använder sin egen bil i tjänsten har då rätt till en skattefri ersättning som arbetsgivaren betalar ut, även kallad milersättning eller bilersättning.

– Jag har tidigare sagt att milersättningen varit bortglömd och så verkar fortfarande vara fallet. Våra medlemmar är ofta beroende av egen bil för att kunna ta sig till jobbet, när man bygger ett bostadsområde kommer det ju busshållplatser först när det är färdigbyggt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Ersättningen på 18,50 kr per mil och oförändrad sedan 2007, enligt Byggnads.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer