maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Regeringen digitaliserar kommunernas byggplaner

Snart kan du googla fram vad kommunen ska bygga och lägga ett anbud. Regeringen har beslutat om ändringar i plan- och byggförordningen som innebär att kommunernas översikts- och regionplaner ska bli digitala.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Regeringen arbetar intensivt med att korta ledtiderna i samhällsbyggnadsprocessen. Digitalt tillgängliga översiktsplaner bidrar till att göra processen för samhällsplanering mer effektiv. Flera kommuner har redan gått före och infört digitala lösningar, nu är det dags för de andra att följa efter, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Regeringen arbetar intensivt med att korta ledtiderna i samhällsbyggnadsprocessen. Digitalt tillgängliga översiktsplaner bidrar till att göra processen för samhällsplanering mer effektiv. Flera kommuner har redan gått före och infört digitala lösningar, nu är det dags för de andra att följa efter, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Bland de kommuner som redan arbetar digitalt med översiktsplaner finns till exempel Sundsvall, Örebro och Kungsbacka.

Enligt de nya bestämmelserna i plan- och byggförordningen måste alla kommuner ha digitala översikts- och regionplaner den 1 januari 2027. Motsvarande reglering finns redan för detaljplaner.

Digitala planer ökar möjligheten att hålla digital dialog med medborgare och andra aktörer. Därmed blir det möjligt att nå fler målgrupper vid till exempel samråd än vid analogt förfarande. Olika aktörer i samhället förväntar sig också generellt att mer information finns tillgänglig digitalt.

Regeringens beslut innebär också att Boverket får rätt att bestämma standarder för utformningen av planerna. När planerna är enhetliga blir det lättare att använda och utbyta information inom samhällsbyggnadsprocessen mellan både offentliga och privata aktörer.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer