maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Regeringen har tagit emot ME:s bränsleupprop

2 273 av bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörernas medlemmar har skrivit under uppropet "Nu ställer vi maskinerna" för omedelbart sänkta bränsleskatter. Idag överlämnades namnunderskrifterna till finansministern, näringsministern och infrastrukturministern.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article ME kräver att regeringen agerar för att rädda en samhällsviktigt bransch från skenande bränslekostnader. Foto: ME

Uppropet, som startades förra veckan och har väckt stort engagemang, syftar till att synliggöra det ekonomiska hot som Sveriges maskinentreprenörer lever under – och hur det riskerar framtida underhåll och utbyggnad av landets infrastruktur. Det åtgärdspaket för att möta prisökningarna på drivmedel och el som finansministern tidigare i veckan presenterade var inte vad Maskinentreprenörerna hade hoppats på.

– Man har från regeringens sida helt och hållet missat att ta hänsyn till de delar av näringslivet som är beroende av förbränningsmotorer under lång tid framöver, säger Anders Robertsson, vd på Maskinentreprenörerna.

Alternativa drivmedel finns idag varken för maskinerna eller entreprenörerna. En längre tid har priserna skenat. Branschen är inte stor men för samhället oerhört viktig, skriver ME i ett pressmeddelande. "Utan landets 20 000 anläggningsmaskiner går det inte att få vägar och järnvägar byggda och skötta, gruvor att fungera eller bygga framtidens vatten och avlopp för att klimatanpassa infrastrukturen", gör ME klart.

Kampanjens budskap, "Nu ställer vi maskinerna" ska inte ses som ett hot utan en krass verklighet för en stor del av Maskinentreprenörernas medlemsföretag. För att företagen ska kunna fortsätta utveckla landet som de samhällsbyggare de är krävs omedelbara åtgärder, skriver ME.

– Vi är en samhällsviktig bransch i ett akut läge. Därför kräver vi temporärt en total skattebefrielse på diesel och en halverad reduktionsplikt för entreprenadmaskiner. Branschens överlevnad står på spel, säger Anders Robertsson.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer