maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ny yrkesutbildning ska testas inom bygg- och anläggning

Bygg- och anläggning är ett av utbidningsområdena som är aktuella för den nya yrkesutbildning på gymnasienivå som regeringen vill införa. En pilotverksamhet drar nu igång och de första utbildningarna ska starta i höst.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Bygg- och anläggningsbranschen är aktuell för den nya yrkesutbildning som regeringen håller på att dra igång. Foto: Shutterstock

Regeringen har tidigare förslagit i budgetpropositionen att avsätta medel till en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå med utgångspunkt i den modell som tillämpas för yrkeshögskolan. Nu finns ett regeringsbeslut om en ny förordning på plats för att kunna dra igång pilotverksamheten.

– Med pilotverksamheten med en nationell yrkesutbildning tar regeringen ytterligare ett steg för att möta behoven genom att möjliggöra en helt ny form av yrkesutbildning för vuxna, säger utbildningsminister Mats Persson.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) har tidigare fått i uppdrag att förbereda införandet av pilotverksamheten med utgångspunkt i yrkeshögskolans modell. Den 29 februari öppnade den första ansökningsomgången för de utbildningsanordnare som vill anordna utbildningar inom ramen för pilotverksamheten. De utbildningsområden som är aktuella den här gången är bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik samt naturbruk. Utbildningarna ska vara på gymnasial nivå. 

Förordningen planeras att träda i kraft i april 2024. De första utbildningarna beräknas starta under hösten.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer