maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Regeringen höjer aktiviteten för att stoppa skurkarna i byggbranschen

Regeringen ger Delegationen mot arbetslivskriminalitet i uppdrag att komma med förslag för att knäcka oseriös verksamhet i byggbranschen.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Vi är fast beslutna att knäcka denna brottslighet och nu växlar vi därför upp kampen för att slå sönder den kriminella ekonomin, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

"Regeringen konstaterar att arbetslivskriminaliteten är ett allvarligt samhällsproblem och en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Kriminaliteten leder till att konkurrensen snedvrids och att seriösa företagare konkurreras ut av oseriösa företag. Den skapar otrygghet på arbetsmarknaden, arbetskraft utnyttjas och offentliga medel riskerar att gå till kriminella", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen ger därför Delegationen mot arbetslivs­kriminalitet ett tilläggsuppdrag att analysera de upplägg som används inom vissa särskilt utsatta näringsgrenar och reglerade yrken, så som byggbranschen, transport med flera.

– Arbetslivskriminaliteten undergräver förtroendet för grundläggande samhällsstrukturer och är skadlig, både för samhället och för enskilda som utnyttjas och utsätts för brottslighet. Vi är fast beslutna att knäcka denna brottslighet och nu växlar vi därför upp kampen för att slå sönder den kriminella ekonomin, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Åtgärderna ska bland annat ge myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet nya verktyg vid planering, genomförande och uppföljning av de gemensamma kontrollerna av arbetsställen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer