maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Regeringen pausar reduktionsplikten ett år

De successivt ökande kraven i reduktionsplikten för bensin och diesel pausas tillfälligt på 2022 års nivå enligt en proposition från regeringen. Syftet med åtgärden är att inte bidra till ökade drivmedelspriser.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Reduktionsplikten för bensin och diesel kommer ligga kvar på årets nivå ytterligare ett år. Detta för att inte bidra till ytterligare höjningar av drivmedel. Foto: Pixabay

– Reduktionsplikten är ett av regeringens viktigaste styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser och nå Sveriges klimatmål. Men oljepriset har ökat väldigt mycket, bland annat med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Genom att pausa reduktionsplikten för ett år ser vi nu till att inte ytterligare bidra till ökade priser 2023, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

För att undvika en prisökning vid årsskiftet föreslår regeringen att pausa den successiva höjningen av kraven i reduktionsplikten för bensin och diesel för 2023.

Energimyndigheten har också i uppdrag att analysera om kraven i reduktionsplikten för åren 2024 till 2030 bör ändras.

 

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer