maskinentreprenoren logo

Teknik

Regeringen vill satsa hårdare på biogas

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär att den som producerar biogas kan få stöd, om biogasen uppgraderas till samma kvalitet som naturgas. Det kan på sikt minska beroendet av import av fossil naturgas eftersom biogasen då till exempel kan ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i tunga lastbilar, sjötransporter och vissa arbetsmaskiner.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Case projekt TETRA är en prototyp som har metangas som bränsle. Maskinen fungerar rent tekniskt, men gjordes aldrig klar för skarpa jobb då det fanns en rad tekniska detaljer att lösa först. Foto: CNH

– Den nuvarande situationen visar på behovet av en påskyndad energiomställning och utfasning av fossila bränslen, dels för att minska behovet av import av fossila bränslen från Ryssland, dels för klimatets skull. Ökad produktion av biogas spelar en viktig roll för att nå detta, säger energi- digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

I budgetpropositionen för 2022 avsattes 500 miljoner kronor i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Under 2023 och 2024 föreslås att 700 miljoner kronor per år tillföras för samma ändamål. Satsningen föreslås fortsätta till 2040, med en kontrollstation 2024.

- Vi är mycket glada att regeringen nu genomför den här satsningen på biogas. Med ökad produktion och användning av biogas bygger vi upp svensk försörjningstrygghet samtidigt som vi bidrar till klimat- och miljömålen. Energigas Sverige har arbetat hårt för att den här satsningen ska bli verklighet och vi väntar nu spänt på att få se detaljerna i förordningen, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.

Produktion av biogas som uppgraderas till samma kvalitet som naturgas ska ges ett stöd på högst 30 öre per kilowattimme. Sådan biogas kan till exempel användas i gasbilar eller ersätta naturgas i industrier. Biogas som görs om till flytande form kan få ytterligare 15 öre per kilowattimme i stöd. Flytande biogas används bland annat i tunga lastbilar och traktorer för jordbruket. Case har även gjort en prototyp av hjullastare som drivs med biogas. Det gick under namnet projekt TETRA och presenterades 2019. Hittills har det dock inte blivit mer än en prototyp.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer