maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Regeringssatsning på vägunderhåll

Regeringen skjuter till ytterligare 750 miljoner kronor till infrastruktursatsningar och vägunderhåll, enligt budgetpropositionen som presenterades idag.

Text: Ann-Louise Larsson
Foto: Svevia

2021-09-03

Lästid

0 min
Regeringen satsar 750 miljoner på vägunderhåll på landsbygden.
Regeringen satsar 750 miljoner på vägunderhåll på landsbygden.
Dela

Från en redan historiskt stor satsning på infrastruktur väljer regeringen nu att skjuta till ytterligare pengar som speciellt avses att användas till det finmaskiga vägnätet på landsbygden. Det utökade vägunderhållet ska främja en hållbar regional utveckling och goda levnadsvillkor på Sveriges landsbygd, skriver regeringen i propositionen.

Det meddelas också en ytterligare satsning på bredbandsutbyggnad. Regeringen föreslår att det satsas ytterligare en halv miljard kronor år 2022 på utbyggnaden av bredband i hela landet. Tillsammans med tidigare beslutade medel kommer totalt 1,3 miljarder kronor kunna fördelas till utbyggnaden av bredband i glesbefolkade områden år 2022.

I propositionen föreslås också 10 miljoner till så kallad klimatpremie för arbetsmaskiner under 2022. Den kan användas för främja inköp av arbetsmaskiner som drivs med fordonsgas, bioetanol eller en hybrid av dessa och elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa att kunna få ta del av en del av stödet. Regeringen beräknar att kunna avsätta lika mycket pengar även 2023 och 2024.

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy