maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Rekord i ballastproduktion för tredje året i rad

Produktionen av krossat berg visar i hög grad hur byggkonjunkturen ser ut. 2018 slogs svenskt rekord i ballastproduktion med 99 miljoner ton. Men både 2019 och 2020 fortsatte ökningen. 2020 levererades det 101 miljoner ton ballast, som därmed är det nya rekordet.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Svenskt rekord i leveranser av ballast för tredje året i rad. Ett tecken på att det är högt tryck i byggandet där ute. Foto: Ryno Quantz

SGU har sammanställt föregående års svenska produktion av ballast. Det är alltid lika intressant läsning där man framförallt kan se hur mängden naturgrus sjunker som en sten i statistiken. Antalet täkter minskar också, men produktionen ökar stadigt ändå.

2020 års statistik från SGU visar:

101 miljoner ton ballast har levererats under 2020, en ökning med en miljon ton jämfört med 2019.

Naturgrusproduktionen är den lägsta någonsin med 7,8 miljoner ton, åtta procent av den totala ballastproduktionen. En minskning från 2019 med 0,8 miljoner ton.

Det totala antalet täkter minskar och är uppe i 1173. Både naturgrustäkterna och krossbergstäkterna minskar i antal. Naturgrustäkterna minskar med 17 till 232 täkter. Krossbergtäkterna minskar med 12 till 765 täkter.

De tre län som producerar mest ballast är Västra Götaland (17 miljoner ton), Skåne (12 miljoner ton) och Stockholm (7 miljoner ton). Ballastproduktionen ökade mest i Västernorrlands län (1,2 miljoner ton), medan produktionen minskade mest i Stockholms län (-1,7 miljoner ton).

Störst andel krossberg finns i Östergötlands län och Blekinge län.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer